Göteborgs-Posten

POLISUTRED­NINGEN: LUNAS MÖRDARE DÖD

NYHETER: Åklagare har inte gett upp hoppet att ställa någon inför rätta för sprängdåde­t mot en bil i Torslanda då fyra personer dog, däribland fyraåriga Luna. Den huvudmisst­änkte är dock avliden.

- PETER LINNÉ peter.linne@gp.se 031-62 41 79

Det är i dag exakt två år sedan fyra människor dog, i samband med en mycket kraftig explosion i en bil.

Den skedde i en rondell vid Torslanda brandstati­on på Hisingen.

Två av de förolyckad­e var Luna, 4, och hennes pappa. EN AV DE övriga i fordonet tillhörde den undre världen och ingick som en betydande del i gängkonfli­kterna i Biskopsgår­den.

– Vi är ganska säkra på att attacken riktats mot honom. Han hade ett stort antal fiender, betonar kammaråkla­gare Stina Lundqvist, ansvarig för utredninge­n.

Polisen jobbar alltjämt aktivt – med minst två personer på heltid – i det ännu öppna ärendet. ENLIGT GP:S KÄLLOR är dock den man som hittills ansetts ha anstiftat dådet, eller ha haft en avgörande roll, numera död.

– Det är ingenting som jag i nuläget vill kommentera, förklarar Stina Lundqvist.

När det gäller förundersö­kningens omfattning säger hon:

– Under mina 19 år som åklagare är detta ett av de mest komplicera­de fallen. Och dessutom ett av de mest välplanera­de brotten. LUNDQVIST och kriminalpo­liserna som arbetat med bombattent­atet lutar sig mot hypotesen att förhålland­evis många människor varit involverad­e.

Det rör sig sammanlagt om ett tiotal individer.

– Vi har indikation­er på att flera av de här personerna gjort olika delar i upplägget. Förmodlige­n för att försvåra upptäckt. Vi tror oss veta vilka några av dem är, fast vi har inte tillräckli­gt med material för ett åtal, konstatera­r Stina Lundqvist.

Är det så att vissa av dem kanske inte ens visste exakt hur det skulle sluta?

– Ja, omöjligt är det inte. POLISEN HAR HAFT teknisk hjälp från utlandet, bland annat för att spåra mobiltrafi­ken. Provspräng­ningar av bilar har också genomförts, för att skapa en bild av händelsefö­rloppet.

– Vi är nu övertygade om att sprängladd­ningen placerats i fordonet av utomståend­e. Det var alltså inte så att någon av de tre männen i bilen tagit med sig den. Den var dold för offren, de hade ingen vetskap, säger åklagaren.

Exakt var låg bomben gömd?

– Det är en fråga som vi inte svarar på.

Trots att den misstänkte huvudmanne­n har dött, räknar polis och åklagare med att kunna dra några av de andra gärningsmä­nnen inför domstol. EN YNGRE MAN har tidigare suttit anhållen i målet, anklagad för medhjälp till mord, och därefter släppts.

– Vi har inte lagt ner det här, långt därifrån. Men vi behöver fortfarand­e hjälp i form av ytterligar­e tips, summerar Stina Lundqvist.

GP har pratat med fyraåriga Lunas mamma.

Hon har avböjt att uttala sig, men godkänt bildpublic­ering.

”Sprängladd­ningen var dold för offren, de hade ingen vetskap” STINA LUNDQVIST, åklagare

 ?? Bild: PRIVAT ?? YNGSTA OFFRET. Luna förolyckad­es tillsamman­s med sin far och två andra personer.
Bild: PRIVAT YNGSTA OFFRET. Luna förolyckad­es tillsamman­s med sin far och två andra personer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden