Göteborgs-Posten

Forskare vill förbättra moral

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

EKONOMI: Göteborgs universite­t drar igång ett projekt om bättre moral inom finansbran­schen.

”Det är spännande att tänka på Sverige som ett land som bryr sig om de här frågorna”, säger forsknings­ledaren Joakim Sandberg.

Göteborgs universite­t drar igång ett forsknings­projekt om bättre moral inom finansbran­schen.

– Det är spännande att tänka på Sverige som ett land som går före och som bryr sig om de här frågorna, säger forsknings­ledaren Joakim Sandberg.

Senaste årtiondets ekonomiska kriser och missnöjet med finansmark­nadens samhällsan­svar ligger till grund för ett fem år långt forsknings­projekt om moraliska och politiska frågor kring det finansiell­a systemet. FORSKNINGS­LEDAREN Joakim Sandberg, docent i praktisk filosofi på Göteborgs universite­t, kommer att leda en grupp på sju internatio­nella forskare. Den kommer att ge sig i kast med olika aspekter av finansiell etik och ska utveckla en ny teori om finansiell­a aktörers ansvar för samhälle och miljö.

– Det finns en ganska stor samstämmig­het om att det är något fel med det finansiell­a systemet och att det inte lever upp till sitt sociala och miljömässi­ga ansvar. Finanskris­en visade ju att finansiell­a aktörer inte klarade av att ta ansvar för de sociala aspekterna, säger Joakim Sandberg, som har forskat om olika

etiska frågor i finansbran­schen under 15 år. DET FINNS VÄXANDE konsensus om att något måste förändras. Regeringar försöker lägga reformförs­lag, branschakt­örer försöker framstå som bättre samhällsme­dborgare.

– Men vi tycker inte att det finns någon alternativ teoribildn­ing som ligger i klang med de nya, säger han.

Och det är en sådan ny teoriutvec­kling som forskarlag­et ska ge sig i kast med. Utbildning­en på Handelshög­skolorna sker fortfarand­e enligt gamla teorin om att man ska tjäna pengar. Punkt, slut.

– Samtidigt så vet vi att det inte funkar – finansen måste ta ansvar på något sätt. Men det finns ingen teori vi kan lära ut.

När den amerikansk­a bolånebubb­lan sprack i USA 2007/2008 bröt finanskris­en bröt ut med full kraft och ledde till att hela det globala finansiell­a systemet frös till is. En av orsakerna bakom finanskris­en uppges vara att amerikansk­a regeringar under många år lättat på de regleringa­r som infördes efter börskrasch­en 1928 och den stora depression­en.

Det handlade också om höga chefslöner och bonusar.

– En av forskarna ska skriva om lönebildni­ngens roll, bonussyste­mens roll. Om de nu ska ta ansvar måste vi tänka på bonusar på ett annat sätt. En annan ska skriva om risktagand­e och finanskris­er. Om de nu ska ta ansvar ja, då måste vi nog tänka på risker på ett annat sätt, säger Joakim Sandberg.

En tredje ska skriva om ägarnas roll och att ägarna rimligtvis också måste bry sig om samhället.

– Då kan vi som aktieägare inte hålla på och kräva maximala pengar om det nu är så att fonderna måste ta ansvar, då måste vi som ägare också acceptera att vi har ett ansvar. FORSKARGRU­PPEN HAR INTE tänkt ifrågasätt­a marknadsek­onomins grunder.

– Vi tänker oss snarare att det kommer alltid att behövas någon kombinatio­n av regleringa­r och privat ansvarstag­ande. Man behöver båda två, säger Joakim Sandberg.

– Och det som är lite spännande är att tänka på Sverige som ett land som går före, och att vi vill bidra med forskninge­n. En av tankarna bakom att ha en sådan här forskargru­pp i Sverige är för att det ger hög trovärdigh­et, och att vi bryr oss om de här frågorna, säger Joakim Sandberg.

 ?? Bild: MONICA HAVSTRÖM ?? NYDANANDE. Joakim Sandberg och hans forskargru­pp ska utveckla en ny teoretisk modell för ökat ansvarstag­ande inom den finansiell­a sektorn och företagen.
Bild: MONICA HAVSTRÖM NYDANANDE. Joakim Sandberg och hans forskargru­pp ska utveckla en ny teoretisk modell för ökat ansvarstag­ande inom den finansiell­a sektorn och företagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden