Göteborgs-Posten

”Sverige är för tolerant”

- EVALIS BJÖRK 031-62 43 93 evalis.bjork@gp.se

NYHETER: Vänsterpar­tisten och ordförande­n för organisati­onen Varken kuvad eller hora, Amineh Kakabaveh, anser att Sverige är för tolerant mot intolerans.

Sverige är för tolerant mot intolerans, säger Amineh Kakabaveh, ordförande för Varken hora eller kuvad.

– Man har sagt: jo det var dumt, men det är deras tradition. Nej, det är förtryck.

Amineh Kakabaveh, känd debattör och riksdagsle­damot för Vänsterpar­tiet, vill vara en röst, en visselpipa för hedersfört­ryckets offer. Hon har mött mycket motstånd och skräder inte orden.

– Jag kämpade mot hederskult­ur redan när jag var tonåring i iranska Kurdistan. Varför skulle jag vara tyst nu när jag är riksdagsle­damot i ett land med yttrandefr­ihet? Det vore att svika de utsatta. HON VAR NYLIGEN på Blå Stället i Angered. Det var panelsamta­l om våld och framför allt hedersvåld i förorten. Här är hon bland redan frälsta och välkomnas som hjälte. Men det finns de som anser att hon bidrar till stigmatise­ra människor från andra kulturer och spär på främlingsf­ientlighet­en.

Misshandel och kränkninga­r i dysfunktio­nella etniskt svenska familjer är en gren på samma träd och bör behandlas som det, menar de. Men Amineh Kakabaveh ser i stället en beröringss­kräck för ämnet, en rädsla för att bli kallad rasist och islamofob om man talar om hedersprob­lematik. Hon tycker att det råder en handlingsf­örlamning bland makthavare.

– Arenan har lämnats över till SD, som har en helt annan agenda än att lyfta fram och ge stöd till de utsatta. Nu blir de hjältar för att andra backar och inte vågar ta fighten. De som blir lidande är barnen som lever i hederskult­urer.

– För det handlar inte bara om misshandel. Det handlar om att du som flicka bär familjens heder. Det fanns i Sverige för 100 år sedan. Då vågade man ta kampen – nu vågar man inte, säger hon och fortsätter:

– Vilken etniskt svensk mamma eller pappa skulle kräva oskuldsint­yg? Vilka svenska föräldrar konfiskera­r dotterns mobil för att hon haft kontakt med en kille? Eller skickar flickans bröder för att kontroller­a henne på fritidsgår­den? Det är naivt att se det så. Förtryck känns, även om det syns inte utanpå. DE TVÅ SENASTE åren har debattklim­atet om hedersprob­lematiken blivit något bättre, anser hon. Men det har inte blivit bättre för offren. Och att de blivit fler, är hon övertygad om. En ökad segregatio­n är en av orsakerna, enligt Amineh Kakabaveh.

– Det saknas inte resurser för att motverka hedersfört­ryck, men de används inte på rätt sätt. Det behövs inte minst mer förebyggan­de arbete.

Hon berättar att lärare på skolor i Göteborg har bett Varken hora eller kuvad komma för att informera personalen om hederskult­ur och att de erbjudit sig att göra det. Men det har stannat därvid.

– Ingen rektor har vågat bjuda in oss. Kanske vet de att problemen är så stora att de inte mäktar med. Enligt den enkät som Varken hora eller kuvad gjorde förra året är 80 procent av eleverna i några av Göteborgs förorter utsatta. AMINEH KAKABAVEH ser tydliga signaler på okunskap, inte minst bland makthavare, och tycker det behövs kompetensu­tveckling bland yrkesgrupp­er som lärare, socialarbe­tare, polis, jurister med flera. Häromvecka­n var hon i Borås och föreläste för socialtjän­sten där. Hon fick då klart för sig att många saknar grundlägga­nde kunskap om hedersprob­lematik.

– Det är pinsamt för ett feministis­kt land som skrivit under Barnkonven­tionen att det ser ut som det gör. Sverige har varit alldeles för tolerant mot intolerans, säger hon.

Hon ser en beröringss­kräck för ämnet, en rädsla för att bli kallad rasist och islamofob

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? ENGAGEMANG. Många makthavare och tjänstemän är okunniga om hedersfört­rycket, hävdar Amineh Kakabaveh, här vid en paneldebat­t på Blå Stället i Angered.
Bild: STEFAN BERG ENGAGEMANG. Många makthavare och tjänstemän är okunniga om hedersfört­rycket, hävdar Amineh Kakabaveh, här vid en paneldebat­t på Blå Stället i Angered.
 ??  ?? GRANSKNING. Några av GP:s förstasido­r den senaste tiden.
GRANSKNING. Några av GP:s förstasido­r den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden