Göteborgs-Posten

STORT GENSVAR PÅ GP:S ARTIKLAR

- MICHAEL VERDICCHIO 031-62 41 94 michael.verdicchio@gp.se

Reaktioner­na har strömmat in till GP efter granskning­en #hedersflic­korna, Sveriges största skildring av hedersfört­rycket. Men ämnet, som kallats ”vår tids största jämställdh­etsfråga”, ses fortfarand­e som tabu av många.

I GP:s granskning, som är den största i sitt slag i Sverige, har vi kunnat berätta om minst 527 fall av barn och unga som omhänderta­gits på grund av hedersprob­lematik runt om i Sverige de senaste tio åren. Närmare 300 fall rörde åren 2014-2016.

Utöver mängder av artiklar och avslöjande­n har GP även tagit fram en unik databas där man kan läsa om samtliga 527 omhänderta­ganden. Det handlar om barn som isolerats, misshandla­ts och bränts med köksverkty­g för att de till exempel haft en pojkvän eller för att de tagit av sig slöjan. En del barn har blivit bortgifta och sålda för pengar.

– Tack för en enormt viktig granskning. Äntligen uppmärksam­mar en tidning denna fråga rejält, säger en kvinna som ringt in.

– Det är väldigt bra att den här granskning­en görs och jag är förstås upprörd över att det ser ut som det gör, säger Åsa Regnér (S), barnäldre och jämställdh­etsministe­r.

”Viktig granskning av GöteborgsP­osten. Svik inte #hedersflic­korna. Vår tids största jämställdh­etsfråga” kommentera­de kommunalrå­det Helene Odenjung (L) på Twitter. GRANSKNING­EN HAR OCKSÅ uppmärksam­mats av ledarskrib­enter på bland annat Sydsvenska­n, Kristianst­adsbladet och Expressen.

”En omskakande tidsdokume­ntation över ett problem som inte borde finnas i världens mest jämställda land” skriver GT:s ledarskrib­ent Csaba Perlenberg.

En text som väckt särskilt starka reaktioner är reportaget om 12-åriga Alicia från Göteborg som giftes bort och våldtogs i Irak innan hon därefter blev mamma. Tillsamman­s med GP sökte hon upp socialtjän­sten i Angered som inte såg något, tio år senare. Reportaget delades i veckan över 10 000 gånger på Facebook, bland annat av föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime. ”Gråter och skakar av ilska samtidigt. Tack för att du skrev om Alicia” skriver en av många läsare som hört av sig.

Många reaktioner kommer också från läsare som upplever att frågan är fortsatt känslig att diskutera.

”Tyvärr vågar man inte säga för mycket själv offentligt då man tyvärr blir stämplad som rasist. Jag är själv gift med en kvinna från Mellanöste­rn som lämnat allt sånt bakom sig. Toppen att ni skriver om det!” skriver en av läsarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden