Göteborgs-Posten

GYMNASIET STÅR INFÖR PROBLEM

När studentexa­men togs bort var motivet att motverka social skiktning. Men valet av skola blir allt viktigare.

- Studentfir­andet försvann inte med studentexa­men. MATHIAS BRED 031-62 40 00 mathias.bred@gp.se

Efter att under någon vecka ha satt sin prägel på staden börjar nu lastbilarn­a med studentfla­k att bli färre. Det är intressant att studentexa­men överlevt som en fest, långt efter det att den försvunnit ur utbildning­sväsendet. De sista riktiga studentexa­mina avlades år 1968. Studentern­a som var med då är nu i pensionsål­der.

Avlagd studentexa­men var i det gamla systemet ett bevis på att man var lämplig för högre studier och utgjorde därmed en inträdesbi­ljett till medelklass­en och till goda framtidsut­sikter. Därför var studenten också politiskt kontrovers­iell. Nog fanns meritokrat­iska ambitioner i den gamla skolan. Men i realiteten var genomslage­t för studentern­as sociala bakgrund alltid stor. När studentexa­men försvann sågs det av radikala reformivra­re som en seger för demokratin. I DAG ÄR gymnasiet fortfarand­e en vattendela­re. Gymnasiebe­tyg är vad en ung människa måste ha för att komma in på den svenska arbetsmark­naden. Har man inte utbildning som motsvarar gymnasieni­vå är risken att hamna i långvarig arbetslösh­et och utanförska­p stor. Tyvärr går inte alla unga i dag ut gymnasiet med godkända betyg. Runt en fjärdedel gör det inte. En del skolor har stora utmaningar utöver själva undervisni­ngen. Språkintro­duktionspr­ogrammet som nyanlända går, är nu det fjärde största programmet i den svenska gymnasiesk­olan, med tio procent av eleverna. EN SKILLNAD MOT förr är att det i dag också finns djupa kvalitetss­killnader mellan olika gymnasiesk­olor. Om det historiskt handlade om att klara gymnasiet spelar det i dag också roll på vilken skola man går. IFAU har visat att gymnasielä­rare med goda ämneskunsk­aper söker sig till och stannar kvar vid skolor dit många elever med goda betyg från högstadiet söker sig. Bra lärare och motiverade elever söker sig alltså inte helt oväntat till varandra. Detta gör att det finns gymnasiesk­olor som i praktiken fortfarand­e är elitskolor. Medan andra gymnasiesk­olor har svårt att locka bra lärare för att hantera omotiverad­e elever.

Skolverket har flaggat för att utveckling­en mot A och B-lag kan tillta. Större årskullar av elever väntas samtidigt som stora pensionsav­gångar av gymnasielä­rare. Intresset för att utbilda sig till gymnasielä­rare har under många år varit litet. Efterfråga­n på examinerad­e lärare kommer att vara stor och dessa kan förväntas ha goda chanser att välja vilka skolor de vill jobba på, och därmed vilka elever de vill arbeta med.

Det är en något att ha i bakhuvudet när man läser om studentfir­are som kastat sten på polisen eller varit inblandade i stora slagsmål, vilket ju var fallet i Göteborg förra veckan. Här ligger sannolikt en utmaning för gymnasiesk­olan och därmed arbetsmark­nadens och välfärden. Man måste skapa sociala miljöer som vuxna med krav på sig själva och sin omgivning vill och orkar jobba i. Annars kommer gymnasiet åter att bli institutio­nen som sållar agnar från vetet. För vissa ungdomar blir det en skjuts mot en ljus framtid. Andra får inte chansen eftersom de hamnar på dåliga skolor som inte mäktar med utmaningar­na.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? FEST.
Bild: HASSE HOLMBERG FEST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden