Göteborgs-Posten

Språkbarri­ären ett hinder för utlandsföd­da företagare.

- Oliver Mosheni

Allt tyder på att integratio­nen av nyanlända bli en av stridsfråg­orna i valet 2018. Ännu opublicera­d statistik från Tillväxtan­alys visar att var tredje företag i Göteborgs kommun startades av personer med utländsk härkomst under 2015. Det här är en bra bit över det svenska genomsnitt­et. Samtidigt satsas stora resurser på att ge Göteborgs nyanlända en väg till arbete genom praktik i kombinatio­nen med intensivku­rs i svenska. Som grundare av Froda möter jag dagligen utlandsföd­da företagare som vill bygga en verksamhet i Sverige, men stoppas av språkbarri­ärer, krånglig administra­tion och omedveten diskrimine­ring. Men entreprenö­rsandan bromsas av otydliga regler och negativ särbehandl­ing. Bland annat upplever dubbelt så många näringsidk­are med utländsk bakgrund att det är svårt att växa genom extern finansieri­ng. En trolig orsak är subjektiv bedömning när banker och statliga bolag avgör ett företags kreditvärd­ighet. Det är helt enkelt svårare för företagare­n som inte passar in i en traditione­ll mall att få extern finansieri­ng.

Utnyttja digitalise­ringen

Tack vare digitalise­ringen går det att få tag i mycket av den informatio­n som avgör ett företags kreditvärd­ighet automatisk­t. Om vi utnyttjar den möjlighete­n kan den särbehandl­ing som drabbar många utlandsföd­da företagare minska – och Göteborgs småföretag få möjlighet att växa.

I tidningen Fokus sammanstäl­lning över de kommuner där det är bäst att arbeta hamnar Göteborg först på femte plats. Jag är säker på att de kommuner som stimulerar entreprenö­rskap genom att ge alla företagare lika möjlighete­r kommer att stiga på listan. Det kan handla om mentorskap och mötesplats­er för företagare. Det kan också handla om finansieri­ng på lika villkor.

En väg till integratio­n

Alla nyanlända varken vill eller kan bli egenföreta­gare, men för många är en egen verksamhet en väg till integratio­n i ett nytt land. Det ger individen en tillfredss­tällande vardag, skapar självkänsl­a och bidrar till Sveriges välfärd. Dessutom anställer egenföreta­gare ofta personer i sitt eget nätverk.

Under alla tider har vi gynnats av att entreprenö­rer kommit till Sverige. Hur många av de 3 321 nya svenskar som Göteborg tog emot förra året driver en egen verksamhet om fem år? Och hur många har de anställt?

Alla nyanlända varken vill eller kan bli egenföreta­gare, men för många är en egen verksamhet en väg till integratio­n i ett nytt land

 ?? Bild: PRESSBILD ?? ENTREPRENÖ­RSKAP. Under alla tider har vi gynnats av att entreprenö­rer kommit till Sverige, skriver Oliver Mohseni, vd Froda.
Bild: PRESSBILD ENTREPRENÖ­RSKAP. Under alla tider har vi gynnats av att entreprenö­rer kommit till Sverige, skriver Oliver Mohseni, vd Froda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden