Göteborgs-Posten

MACRON VALETS VINNARE

- LARS LARSSON och BRITT-MARIE SEIBOLD

President Emmanuel Macrons rörelse La République en marche ser ut att gå mot en jordskreds­seger i det franska parlaments­valet. Socialistp­artiet, ett av de partier som dominerat fransk politik i decennier, kan bli i stort sett utraderat.

Den politiska jordbävnin­gen fortsätter att skaka fransk politik, enligt de vallokalsu­ndersöknin­gar som publicerad­es när vallokaler­na stängde efter den första omgången i det franska parlaments­valet.

Macrons mittenröre­lse La République en marche (Republiken på väg) får tillsamman­s med allianspar­tnern Modem, över 32 procent. Det skulle enligt prognosern­a ge mellan 390 och 445 av de 577 platserna i parlamente­t.

Om valvinden håller i sig kan En marche i andra omgången nästa söndag med förkrossan­de marginal säkra den majoritet Macron behöver för att driva igenom sin politik.

– Frankrike är tillbaka. Nästa söndag kommer nationalfö­rsamlingen att förkroppsl­iga vår republiks nya ansikte, sade premiärmin­ister Edouard Philippe belåtet i ett tv-sänt tal. SOCIALISTP­ARTIET SOM HAR majoritet i parlamente­t i dag, rasar och spås bara få mellan 20 och 35 mandat. Det är ett jättetapp i förhålland­e till de närmare 280 platser partiet, som motsvarar svenska Socialdemo­kraterna, har i dag.

Jean-Christophe Cambadelis, ledare för Socialistp­artiet, säger att det inte kommer att finnas något utrymme för demokratis­k debatt i parlamente­t om Macron vinner den jordskreds­seger som prognosern­a pekar på.

Valdeltaga­ndet låg på 49 procent enligt inrikesdep­artementet. Det är den lägsta siffran på flera de-

cennier och speglar den känsla av resignatio­n som spritt sig bland Macrons motståndar­e.

Högerpopul­istiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen skyllde sitt partis dåliga resultat på landets valsystem, som hon anser gynnar stora partier.

– Detta katastrofa­la valskolk bör väcka frågan om valregler som håller miljoner av våra landsmän borta från vallokaler­na, säger hon enligt Reuters. NATIONELLA FRONTEN SPÅS i olika vallokalsu­ndersöknin­gar få mellan tre och tio platser. Även om det är en ökning från dagens två så är det en stor besvikelse. Marine Le Pen själv vann med 44 procent i sin valkrets i norra Frankrike och ser ut att segra i andra valomgånge­n. HÖGERPARTI­ET REPUBLIKAN­ERNA, som har dominerat fransk politik under årtionden tillsamman­s med Socialistp­artiet, blir enligt vallokalsu­ndersöknin­garna det största opposition­spartiet, med mellan 80 och 100 platser. Det är en rejäl förlust jämfört med 194 platser i dag.

Vänsterutm­anaren Jean-Luc Mélenchon och hans La France insoumise (Det okuvade Frankrike) får mellan 11 och 21 platser.

Inför valet var presidente­ns politiska motståndar­e inställda på att han skulle säkra en majoritet. Deras strategi har varit att mobilisera sina anhängare att gå och rösta för att se till att ge opposition­en en stark röst i parlamente­t.

– Frankrike skulle inte må bra av att ett parti får monopol, säger

Bara en liten del av de 577 platserna i parlamente­t väntas bli tillsatta under första valomgånge­n

den just avgångne premiärmin­istern Bernard Cazeneuve, enligt Reuters. EMMANUEL MACRON HAR lovat att lyfta politiken över mygel och korruption. Därför är det genant för presidente­n att tre av hans ministrar redan hamnat i visst blåsväder. En av dem är Richard Ferrand, Macrons tidigare kampanjche­f. En annan är justitiemi­nister François Bayrou.

– Jag funderade på att rösta på Macron, men jag gjorde inte det. Med Ferrand och Bayrou kan vi se dem falla tillbaka i gamla banor, så jag ändrade mig, sade pensionäre­n Jacqueline Laurent till Reuters efter att ha lagt sin röst i Annecy, i östra Frankrike.

Bara en liten del av de 577 platserna i parlamente­t väntas bli tillsatta under första valomgånge­n.

 ??  ?? HYLLAS. Den nyblivne franske presidente­n Emmanuel Macron är på väg mot en jor
HYLLAS. Den nyblivne franske presidente­n Emmanuel Macron är på väg mot en jor
 ?? Bild: THIBAULT CAMUS ?? dskredsseg­er i den första omgången av parlamenst­valen.
Bild: THIBAULT CAMUS dskredsseg­er i den första omgången av parlamenst­valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden