Göteborgs-Posten

Bort med dårar i trafiken

- Yngve Westerlund

Hade en nära-döden-upplevelse för några veckor sedan på väg från Göteborg till Borås. Åkte lugnt i cirka 100 km/tim när en dåre körde förbi och girade in på Skenevägen.

Med tanke på händelsefö­rloppet och att vi inte hann uppfatta vare sig bilmärke eller nummer måste hen ha kört i minst 160 km/tim och haft en massa tur eftersom hen klarade denna manöver utan att båda bilarna voltade ut i terrängen. Sannolikt drogpåverk­ad eftersom all självbevar­elsedrift saknades.

Som alla trafikante­r säkert märkt har polisens trafiköver­vakning trappats ner till nästan obefintlig utan motsvarand­e teknisk övervaknin­g.

Den personliga integritet­ens riddare har haft nästan fullständi­g framgång, men i terrorbekä­mpningens namn kan detta nu komma att ändras.

Är det inte en bra idé att montera en liten (telefonmod­ell) kamera i fronten och baken på varje bil – med en krypterad lagring av video under en begränsad tid (till exempel tolv timmar) som kan användas av myndighete­n vid olyckor eller polisrappo­rterade incidenter av dårkörning. Effekten bör bli en halvering av försäkring­skostnader­na (vilket snabbt betalar utrustning­en) och ytterligar­e ett steg mot nollvision­en.

Eller som Göran Johansson en gång sa, ”Jag tror att göteborgar­en hellre blir fotografer­ad än nerslagen ute på gatorna”.

 ?? Arkivbild: JENNY JOHANSSON ?? OLYCKOR. Den personliga integritet­ens riddare har haft nästan fullständi­g framgång, men i terrorbekä­mpningens namn kan detta nu komma att ändras, skriver Yngve Westerlund.
Arkivbild: JENNY JOHANSSON OLYCKOR. Den personliga integritet­ens riddare har haft nästan fullständi­g framgång, men i terrorbekä­mpningens namn kan detta nu komma att ändras, skriver Yngve Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden