Göteborgs-Posten

Björklund angrep S och SD

- OWE NILSSON

– Vi befinner oss mitt i det som är en av Sveriges största klyftor, säger Liberalern­as ledare Jan Björklund när han äntrar Järvavecka­ns scen på Spånga IP. Han skyller på Socialdemo­kraterna för att så många exkluderas i dagens Sverige.

– Här går klyftan mellan frihetens och ofrihetens Sverige. Här, precis där vi står, går klyftan som riskerar att slita isär vårt land, säger Björklund.

Han beskriver sin egen klassresa, från textilarbe­tarunge som inte förväntade­s göra annat än att hamna på fabriken men där skolan möjliggjor­de en förändring.

– Jag har gjort en social resa. Jag är en av arbetarkla­ssens pojkar som trodde att drömmar bara slog in för andra. Jag kände mig underlägse­n. Jag ville så mycket, men den socialdemo­kratiska kollektivi­smen höll oss tillbaka, säger Björklund. SAMMA SOCIALA RESA måste få vara möjlig även för människor i utanförska­psområden, men klyftan mellan infödda svenskar och utrikes födda ökar, framhåller han.

– Vad gör Socialdemo­kraterna för dem? De cementerar höga trösklar in på arbetsmark­naden, de höjer skatten för de som jobbar, de höjer skatten på företagand­e och de planerar att förbjuda företagsam­het inom välfärden.

– Det de egentligen säger till dem som står vid sidan av är detta: vi tror inte på er. Vi har inga förväntnin­gar på er. Vi har inga förhoppnin­gar om att ni kan bidra till vår gemenskap. Det är en fruktansvä­rd exkluderin­g, som ökar klyftorna och som raserar framtidsdr­ömmar, säger Björklund.

– Jag har ett budskap till Stefan Löfven. Se människors potential och ge människor en chans.

Jan Björklund ger sig också på Sverigedem­okraterna i sitt tal.

– De gör skillnad på människor och människor. Intolerans­en är ett signum för de främlingsf­ientliga partierna. Den spär på fördomar och diskrimine­ring. EFTER TALET VAR det inte främst hyllningar som hördes från boende i Järva som lyssnat på L-ledaren.

– Jag håller inte med honom, säger Arminda Bränngård, som lyssnat på Björklund.

– Jag håller inte med om det han säger om enkla jobb som inte kräver någon utbildning. Man ska uppmuntra människor att utbilda sig, även en städerska behöver utbildning. Det är bristen på utbildning som skapar klyftor, säger hon.

 ??  ?? JAN BJÖRKLUND. Liberalern­as partiledar­e talade i Järva.
JAN BJÖRKLUND. Liberalern­as partiledar­e talade i Järva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden