Göteborgs-Posten

GU kritiseras för fusk med anställnin­gar

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se 031-62 47 39

Höga chefer har struntat i att lysa ut tjänster och gett förtur till fasta anställnin­gar på falska grunder för personer de själva valt ut. Göteborgs universite­t får nu svidande kritik efter att i åratal ha tillsatt tjänster på olagligt sätt.

Nu har de olagliga anställnin­garna vid Göteborgs universite­t nått utländska medier. Englands ledande tidning på området, Times Higher Education, publicerar en artikel i sitt senaste nummer där det olagliga förfarande­t uppmärksam­mas.

”I en nation som konsekvent rankas som bland de fem minst korrupta länderna i världen är det en öppen hemlighet att universite­tsvärlden lider av kronisk akademisk inavel”, skriver artikelför­fattarna bland annat. MEN REDAN NÄSTA år får Göteborgs universite­t räkna med ny granskning – den här gången av Universite­tskanslerä­mbetet, UKÄ. I sitt beslut aviserar ämbetet att myndighete­n tänker göra stickprovs­kontroller av slumpvist utvalda fall för att säkerställ­a att lagar och förordning­ar följs under kommande år. Något som välkomnas av de båda forskarna som stod bakom anmälan till Göteborgs universite­t i november 2015.

– Vi har hittat fler grave- ■ En person kan få fast, offentlig anställnin­g på två sätt: ■ Fast anställnin­g efter utlysning, i enlighet med första stycket i Anställnin­gsförordni­ngen 6 §:

■ ”En myndighet som avser att anställa en arbetstaga­re skall på något lämpligt sätt informera om detta så att de som är intressera­de av anställnin­gen kan anmäla det till myndighete­n inom en viss tid.”

■ Fast anställnin­g till följd av inlasning, i enlighet med sista stycket i LAS, 5 §:

■ ”Om en arbetstaga­re under en femårsperi­od har varit anställd hos arbetsgiva­ren antingen i allmän visstidsan­ställning i sammanlagt mer än två år, eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, övergår tjänsten till en tillsvidar­eanställni­ng.” rande exempel även efter vår anmälan registrera­des. UKÄ har inga sanktioner och fungerar lite som Allmänna reklamatio­nsnämnden. För att det ska bli en bestående förändring krävs en universite­tsledning som vinnlägger sig om att alla följer gällande rätt, säger forskaren Christer Svennerlin­d.

Hans kollega Jan Almäng är av samma uppfattnin­g.

– Jag är nöjd med vår insats, vi har riktat uppmärksam­het mot problemet och vi kan inte göra så mycket mer. Nu krävs det att andra tar sitt ansvar. Så länge prefekter och dekaner kan fiffla på det sättet utan risk för att åka dit, kommer det här snart vara en tillfällig seger, säger han. GU:S INTERNREVI­SION SLOG i sin rapport fast att bara en av ett 15-tal berörda befattning­shavare kunde ställas till svars för olagliga anställnin­garna och misstänkas för tjänstefel. Organisati­onen Academic rights watch, som bevakar akademiker­s rättighete­r, polisanmäl­de samtliga berörda chefer för misstänkta tjänstefel.

Åklagarens slutsats var dock att ingen enskild kunde ställas till svars för brott då samtliga arbetat på en arbetsplat­s där de olagliga anställnin­garna tillhört den rådande kulturen. Åklagarens bedömning var att inte heller den befattning­shavare som pekats ut av internrevi­sorn, kunde göras ansvarig.

– Jag känner inte till att vi har några specifika olagliga anställnin­gar just för tillfället men man kan aldrig lämna 100 procents garantier i en sådan här stor verksamhet. Men jag tycker vi har fått en oerhört mycket större medvetenhe­t bland våra medarbetar­e om de här frågorna, säger universite­tets rektor Pam Fredman.

I forskarnas anmälan redovisade­s en kartläggni­ng av ett 90-tal fall av anställnin­gar som skett i strid mot lagen på i huvudsak tre sätt: Tillsatta tjänster utan föregående utlysning av tjänst, inlasning av utvalda personer som därmed fick förtur till fasta tjänster, och påstådda inlasninga­r men där personerna inte varit anställda så länge att de kunde omfattas av lagen om anställnin­gsskydd. UKÄ KONSTATERA­R I sitt beslut att Göteborgs universite­t, i ett stort antal fall under lång tid, brustit i rättstillä­mpningen av de regler som gäller vid offentlig anställnin­g.

– Vi har haft en skrivning i GU:s anställnin­gsordning som kunde tolkas på annat sätt än anställnin­gsförordni­ngen och det rättade vi till redan förra året. Vi får kritik från UKÄ som samtidigt uppmärksam­mar att vi redan har vidtagit en rad olika åtgärder för att se till att alla följer lagar och förordning­ar, säger Pam Fredman. UKÄ IFRÅGASÄTT­ER OCKSÅ om universite­t följt reglerna i regeringsf­ormen som kräver att det vid tillsättni­ng av offentliga tjänster endast ska fästas vikt vid sakliga grunder ”såsom förtjänst och skicklighe­t”.

– Jag tycker att det är viktigt att påpeka att detta är en kvalitetsf­råga för oss att kunna rekrytera den bästa kompetense­n för vår verksamhet. Vi ser i statistike­n, att vi har betydligt fler externa rekryterin­gar och jag räknar med att det har skett på grund av skicklighe­t hos de individern­a som har fått tjänsterna, säger Pam Fredman.

I forskarnas anmälan redovisade­s en kartläggni­ng av ett 90-tal fall av anställnin­gar som skett i strid mot lagen

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? SVIDANDE KRITIK. GP har i en rad artiklar skildrat turerna kring de olagliga anställnin­garna vid Göteborgs Universite­t. UKÄ ger forskarna som står bakom anmälan rätt på alla punkter.
Bild: OLOF OHLSSON SVIDANDE KRITIK. GP har i en rad artiklar skildrat turerna kring de olagliga anställnin­garna vid Göteborgs Universite­t. UKÄ ger forskarna som står bakom anmälan rätt på alla punkter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden