Göteborgs-Posten

Sverige världstvåa på patent

- OLLE NYGÅRDS

Sverige kniper silverplat­sen globalt när det gäller antalet internatio­nella patent per miljoner invånare.

Men det är inte nya skiftnyckl­ar eller blixtlås som gäller.

– Det handlar snarare om förfining av detaljer i exempelvis befintliga mobiltelef­onsystem eller i styrningen till en lastbil, säger Mattias Arvidsson på Patent- och registreri­ngsverket, PRV. STATISTIKE­N SOM NU släpps från PRV visar att Sverige under 2016 lämnade in ungefär 370 internatio­nella patentansö­kningar per en miljon invånare. Det ger en andraplats globalt. Endast Schweiz låg högre med cirka 530 ansökninga­r. Tredjeplat­sen tog Japan.

– Det är ett bra mått på innovation­sklimatet och teknikutve­cklingen i ett land, säger Mattias Arvidsson.

Internatio­nella patentansö­kningar går under det så kallade Patent Cooperatio­n Treaty, vilket i praktiken innebär att ansökninga­r som lämnas in i ett specifikt land, på ett språk, även kan gälla i de övriga 150 länder som är anslutna till avtalet. Ansökan leder inte direkt till ett patent men innebär en första bedömning av uppfinning­ens nyhetsvärd­e, uppfinning­shöjd och industriel­l tillämpbar­het.

Enligt Mattias Arvidsson är patentansö­kningar eller uppfinning­ar som på något sätt kan betraktas som ”roliga” väldigt få. Så kallade pionjärupp­finningar som exempelvis skiftnycke­ln och blixtlåset förekommer väldigt sällan. – LOSEC SOM Astra kom med på 80-talet går kanske att betrakta som en sådan uppfinning. Annars är det de patent som svenska företag lämnar in i vardagen som skapar värde. Det handlar om återkomman­de små förbättrin­gar som gör att något går lite snabbare eller blir lite mer energisnål­t, säger Arvidsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden