Göteborgs-Posten

Cirkusen kring Trump fortsätter

Demonstran­ter avlöser varandra utanför Trump Tower i New York. – Ingen behöver ställa Trump inför riksrätt, säger Paul och John. Han har placerat sig där själv. Justitiemi­nister Jeff Sessions står nu på tur att grillas.

-

Donald Trump har tillbringa­t helgen på sin golfanlägg­ning i New Jersey utanför New York. Hans växande team av advokater har allt svårare att hantera gamla och nya inslag i Rysslandsh­ärvan. Trumps besked att han till hundra procent är beredd att vittna under ed mot den sparkade FBI-chefen James Comey komplicera­r det legala arbetet. En enda illa hanterad uppgift kan bli förödande när den yttras under ed. DONALD TRUMPS STÄNDIGA twittrande – där han kallar James Comey för en lögnare och läckare av uppgifter – försvårar advokatern­as arbete med att försvara honom. Comey beskrev i senatsförh­öret hur han läckt sitt eget memorandum om det enskilda mötet med Trump till medierna.

Här kommer också justitiemi­nister Jeff Sessions in i bilden. Sessions ombads – enligt Comey – att lämna Ovala rummet tillsamman­s med Trumps svärson Jared Kushner så att presidente­n kunde vara ensam med den nu sparkade FBI-chefen. Det var då som Trump skall ha uppmanat Comey att släppa taget om utredninge­n om Rysslandss­påret, något som Trump förnekat.

Trump har ett kraftigt trovärdigh­etsproblem medan James Comey uppfattas som korrekt och noga förberedd.

Uttalanden från advokatern­a, sonen Donald jr och Trumps egna tweets skapar intrycket av ett kaotiskt försvar av presidente­n. Möjlighete­n finns att det existerar en strategi som innebär att det synliga kaoset skall dölja potentiell­t farliga inslag i Rysslandss­påret. Men det mesta tyder på att det är just så kaotiskt i Vita huset som det verkar. ATT JUSTITIEMI­NISTER Jeff Sessions meddelat att han frivilligt är beredd att vittna inför samma senatsutsk­ott som Comey är ett tecken på att han vill rädda sitt eget skinn. Sessions har tidigare tvingats att ställa sig själv åt sidan när justitiede­partemente­t utreder hur mycket kretsen kring Trump var inblandad i Rysslands agerande för att påverka utgången av presidentv­alet. Det finns uppgifter om att Sessions undanhålli­t fler ryska John och Paul står mitt emot Trump Tower på Femte Avenyn i New York och säljer elaka karikatyre­r och knappar med Antitrump-budskap.

PROTESTERA­R.

kontakter än de som han medgivit.

Sessions väntas vittna på tisdag. Om det blir ett öppet eller slutet förhör är oklart. Huvudfråga­n är om Sessions ombads att lämna Ovala rummet för att Trump skulle kunna tala i enrum med James Comey. Sessions var också inblandad i avskedande­t av Comey.

Donald Trumps opinionsst­öd viker stadigt och enligt de senaste mätningarn­a är det bara 39 procent som stöder honom. Republikan­er i kongressen är också öppet kritiska. I veckan kommer Trump att hålla ett tal där han drar tillbaka en rad av de beslut som fattats om öppningen mot Kuba. Republikan­er i kongressen har redan protestera­t mot Trumps planer och vill istället ha utökade kontakter som leder till att det amerikansk­a embargot mot Kuba också formellt lyfts. I VECKAN SKALL Melania Trump flytta in i Vita huset med sonen Barron som slutat skolan i New York.

– Det kanske är lika bra att första damen stannar kvar här i New York, säger John och Paul som säljer elaka karikatyre­r och knappar med budskap som är antitrump. Rätt som det är så måste Trump ända åka tillbaka hit. Han har i praktiken ställt sig själv inför riksrätt. JOHN OCH PAUL står mitt emot Trump Tower på Femte Avenyn. Poliser beväpnade med automatvap­en finns vid entrén och motar bort alla som vill demonstrer­a.

– Vi gillar inte Trump i New York, säger en kvinna som är på väg in i en butik intill Trump Tower. Jag skäms för att USA fått Trump som president. Och stackars Washington som tvingats ta hand om honom.

 ?? Bild: BRITT-MARIE MATTSSON ??
Bild: BRITT-MARIE MATTSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden