Göteborgs-Posten

Fakta: Ride of Hope

- HÅKAN BJÄRSDAL 031-62 40 00 namn@gp.se

ibland närmare än man tror. I en sådan situation känns det än mer angeläget att deltaga.

Varför detta engagemang?

– Det är seriöst och viktigt, det är ideellt och ickekommer­siellt. Det är präglat av amatörism, glädje, välvilja och god etik. Det stämmer för oss.

Erling har inga svårighete­r att rada upp argument för att engagera sig i Ride of Hope. Och så är det förstås detta att man gör det som grupp – ingen får hängas av, alla hjälps åt.

Det betyder inte att allt är helt konfliktfr­itt – och här kan gruppen ha nytta av Erlings profession, han är legitimera­d psykoterap­eut och har en lång yrkeskarri­är bakom sig. ERLING UTBILDADE SIG till psykoterap­eut efter att han själv varit patient. Han har växt upp i en dysfunktio­nell familj, vilket givetvis har påverkat honom. Detta behövde bearbetas.

– Jag fick hjälpa till väldigt mycket hemma när mamma var inlagd, min syster var sju år yngre.

När Erling flyttade till Göteborg från uppväxten i Luleå kände han att det var dags att ta tag i livet med ■ Ride of Hope Europe är ett av Barncancer­fondens idrottseve­nts där man som deltagare samlar in pengar till forskninge­n. Man är medlem i ett cykelteam som tränar och samlar in pengar under ett års tid. Teamen är en blandning av erfarna cyklister och nybörjare. Året avslutas med en cykelresa i Europa.

■ Sommaren 2017 cyklar deltagarna en 104 mil lång sträcka. Från Prag, start 3 juli, till familjehem­met Almers Hus i Varberg dit man anländer 9 juli. Rutten går genom Tjeckien, Tyskland och Polen till Sverige och Varberg.

■ Alla deltagare står för sina egna kostnader så att hela teamets insamlade summa pengar kan gå till forskninge­n. Totalt har Ride of Hope Europe samlat in 12.6 miljoner kronor till forskning kring barncancer sedan 2014.

■ Team Göteborg är ett av de fem svenska teamen, de andra är från Stockholm, Skåne, Linköping och Gotland. Team Göteborg har 21 medlemmar. Man hoppas samla in 700 000 kronor i år. Hittills har man kommit drygt halvvägs. DESSUTOM HÅLLER HAN på att skriva en bok, Pojken i trädet ska den heta. Den började Erling på förra året efter en olycka som han fortfarand­e inte är riktigt återställd från.

– Vi var på skidsemest­er, jag vurpade och slog i skallen rejält.

Ett tag efteråt, när han körde frukt, var han nära att tuppa av. Det blev akutremiss men man såg inget. Före en lång cykelsemes­ter gick han till vårdcentra­len för en koll. Där började han gråta - ”jag grät i en timme, kunde inte sluta”. Han spelade lite golf i stället för cykel den gången.

Men gråten kom tillbaka. En neuropsyko­log ställde diagnosen depression efter misskött hjärnskakn­ing.

– Jag hade ju inte alls tagit det lugnt, när jag borde totalvilat från läsning, dator, tv med mera i tre månader … Det kan ta upp till två år innan du blir bra.

– Att skriva på boken är ett bra läkningsar­bete.

Men cykla 110 mil då?

– Jag är mycket bättre nu. Och alla stöttar varann. Ingen får hängas av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden