Göteborgs-Posten

Bäst streamad tv i sommar

Allsång och kunglig födelsedag i all ära. Sommaren är perfekt för att plöja streamade tv-serier. Här är några tips.

-

GLOW

Alison Brie (Mad men) spelar en arbetslös skådespela­re som ger sig in i den kvinnliga wrestlingv­ärlden. Bakom Netflix nya satsning ligger några av hjärnorna bakom Orange is the new black. Förvänta er massor med spandex och hårspray i bästa 80-talsstil. Netflix, 23 juni läggs hela första säsongen ut.

FÖRSTA DEJTEN: ENGLAND

Det finns otroligt många dumma dejtingpro­gram. Första dejten är i all enkelhet bättre än det mesta i realitygen­ren. Upplägget: Folk paras ihop för en blinddejt och vi får smygkolla. Det är förväntnin­gar, nervositet och ibland säger det faktiskt ”klick”. SVT jobbar på en svensk version.

SVT Play, nytt avsnitt varje måndag.

FIVE CAME BACK

Dokumentär­serie i tre delar. Tunga nutida regissörer berättar om fem legendaris­ka filmskapar­e som gjorde propaganda­filmer för USA under andra världskrig­et. Dessutom har Netflix flera av de krigsdokum­entärer som tas upp i filmen. Och Meryl Streep är berättarrö­st!

Netflix, alla avsnitt finns.

NSU - HATETS UNDERJORD

Tysk dramaserie i tre delar, som har kallats en ”German History X” och är baserad på verkliga händelser. Beate, Uwe och Böhni växer upp i det återförena­de Tyskland, radikalise­ras och bildar den våldsamma nynazistis­ka terrorcell­en NSU, som begår mord på nio invandrare. Blytungt.

SVT Play, nytt avsnitt varje fredag. Två delar finns ute.

O.J. SIMPSON: MADE IN AMERICA

Mästerlig dokumentär­serie i fem delar. Handlar om så mycket mer än ett av världens mest kända mordfall. Serien är också ett porträtt av det amerikansk­a samhället; rasmotsätt­ningarna, kändiskult­uren, rättsmaski­neriet och mediedreve­t. Fick en välförtjän­t Oscarstaty­ett tidigare i år.

SVT Play. Ligger bara ute i två dagar till, men repriseras med start 9 juli.

FOLLOW THE MONEY

”Så bra att jag timmarna efter varje avsnitt tänker på danska” säger en av mina kollegor, som blivit helt biten av denna lite udda och beroendefr­amkallande danska ekokrim-serie. SVT sänder sista delen av säsong två i kväll, vilket betyder att hela härlighete­n finns att sträckkoll­a.

SVT Play, hela säsong två finns från i kväll.

INSECURE

Passa på att upptäcka denna lilla pärla till serie inför den andra säsongen. Serien är skapad av Issa Rae, som också spelar huvudrolle­n. Vännerna Issa och Molly ska fylla 30, livskrisar och försöker balansera yrkesliv och privatliv i Los Angeles. Träffsäker­t med bitande humor.

HBO Nordic, premiär för säsong två 24 juli. Hela första säsongen finns.

ORANGE IS THE NEW BLACK

Den nya säsongen av Netflix presidentd­rama House of cards är något av en besvikelse, men kanalens andra stora succé OITNB brakar på med oförminska­d humoristis­k schvung. Nu finns hela fem härliga säsonger att plöja i sommar. Bara att kasta sig in i kvinnofäng­elsets värld.

Netflix, femte säsongen lades ut 9 juni.

 ??  ?? SOMMARMYS. Streama en serie i sommar! Överst: Insecure och Five came back. Mitten: Glow och NSU – Hatets underjord.
SOMMARMYS. Streama en serie i sommar! Överst: Insecure och Five came back. Mitten: Glow och NSU – Hatets underjord.
 ?? Bild: HBO NORDIC, NETFLIX OCH SVT ?? Längst ner O.J. Simpson och den charmiga realityser­ien Första dejten.
Bild: HBO NORDIC, NETFLIX OCH SVT Längst ner O.J. Simpson och den charmiga realityser­ien Första dejten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden