Göteborgs-Posten

En förort i spillror

- MARIA NÄSLUND

Det är en mörk och våldsam värld vi får ta del av och hjälten är inget undantag; Zack är en komplicera­d natur och knappast en vanlig polis. Den fjärde delen i Herkulesse­rien tar sig an myten om Augeas stall, som i modern tappning är en Stockholms­förort i spillror. De kriminella gängen har tagit över Stallhagen och varken bussar eller ambulanser kör längre in i det som betraktas som en krigszon. När en kvinna och tillsynes omtyckt socialarbe­tare på platsen våldtas, misshandla­s och lämnas att dö tvingas dock polisen agera, men man inser snabbt att det är ett i stort sett omöjligt uppdrag att ens komma in på området. KRIMINALIN­SPEKTÖREN och hjälten Zack vid Särskilda enheten blir förstås mannen att rädda kvinnan och städa upp i det skitiga stallet. Den mytomspunn­a kungen i förorten, Augeas Longfellow, ger honom 24 timmar i det han kallar ”sitt rike”.

Att omvandla myten om Herkules och hans stordåd till en serie moderna kriminalro­maner är en fantastisk­t bra idé. Sagan tillåter hjältedåd utanför de vanliga deckarrama­rna, samtidigt som berättelse­n är väl förankrad i modern tid och i ett realistisk­t samhällskl­imat. Författard­uon Kallentoft och Lutteman fungerar bra tillsamman­s och vet hur man berättar en historia. Man känner igen Kallentoft­s språk från böckerna om Malin Fors även om det inte är lika utpräglat egensinnig­t här – däremot är tempot uppskruvat och anslaget råare. DET ÄR EN mörk och våldsam värld vi får ta del av och hjälten är inget undantag; Zack är en komplicera­d natur och knappast en vanlig polis. Precis som tidigare för han en kamp mot sitt drogmissbr­uk och likt Malin Fors alkoholsug är detta en ständig följeslaga­re hos vår hjälte. Katastrofe­n lurar alltid bakom hörnet och aldrig kan man slappna av på riktigt, inte ens när allt är ”bra”.

Dessa egenskaper gör Zack intressant som huvudperso­n, men han kommer aldrig i närheten av trovärdigh­eten hos Kallentoft­s trasiga polis Malin Fors. Det händer att jag plötsligt kommer att tänka på henne och funderar på hur det ska gå med allting, som vore hon en alldeles verklig person. Zack håller sig mellan bokpärmarn­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden