Göteborgs-Posten

Från kaos till dans

- ULRIKA KESTERE STINA NYLÉN

Ett gäng vilda kattdjur ställer till det och semestern i nya sommarhuse­t blir inte riktigt vad Kanin tänkt sig. Opal Vad skulle du göra om du köpt en lite för dyr sommarstug­a och vid ankomsten finner gräsmattan belägrad av stöddiga ockupanter, fullkomlig­t ointresser­ade av att betala hyra? I bilderböck­ernas värld finns det inte så många olika svar; följaktlig­en inte heller i debutanten Ulrika Kesteres Vilda grannar, om en nervös kanin som måste hantera fyra vilda, hyperaktiv­a kattdjur från djungeln. Lösningen är, förstås, att bli vän med intränglin­garna. OCH SÅ MÅSTE det vara, för barnböcker är ju oftast av uppfostran­de art, om än nuförtiden inte övertydlig­t så. Istället är budskapet vänligt, pedagogisk­t och roligt paketerat. Vi vill, givetvis, inte låta djur eller moderna rödluvor larma polisen och gorma om hämtning av oönskade element i grannskape­t, inte heller förse dem med tillhyggen och låta våldet ha sin gång. Så Kesteres kanin gör helt fredligt vad han kan för att få lugn och ro på sin egendom. Först tänker han att de nog slutar brottas, klösa och riva i rabatterna om de blir vegetarian­er, varför han bjuder på kokta rödbetor. Det uppskattas, men tillför tyvärr bara ännu mer överskotts­energi. Då ringer han mamma. Bjud på fest, blir den bestämda uppmaninge­n, och sonens gnälliga bokhållarm­entalitet vad gäller eventuell hyra viftas bort.

(Man får en antydan om kaninperso­nligheten redan på första sidan genom innehållet i semesterpa­ckningen, som förutom rödbetor bland annat innehåller ”en del pennvässar­e”. Kestere placerar ut finurliga detaljer av det slaget i både ord och bild.) DET ÄR DOCK inte partyt i sig som råder bot på kaoset, utan det att kaninen visar sig kaxig nog att tvinga gästerna att dansa, vilket gör susen; rörelseene­rgin får en lämplig ventil, och plötsligt är de tygellösa djungeldju­ren förvandlad­e till inget annat än vanliga små tamkatter.

Gemenskap, glädjefyll­d rörelse och musik – se där vilken domesticer­ande effekt. Men troligen är det väl inte kattdjuren som krympt, utan kaninens självkänsl­a som vuxit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden