Göteborgs-Posten

Uppvisning

- RAFAEL NADAL. ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se 031-62 40 52

Franska Öppna) lär dock göra allt för att utöka till 19 när han ställer upp i sommarens Wimbledon – där han vunnit hela sju gånger tidigare. Kanske kan det bli en ny drömfinal där? PÅ DET FRANSKA gruset finns det dock ingen som är nära Nadals status. Första segern kom 2005 och sedan var han obesegrad i Paris ända tills Robin Söderling chockade tennisvärl­den och vann 2009. Nadal kom dock tillbaka och vann även 2010, 2012, 2013 och 2014. Sedan skulle det dröja tre skadefylld­a år innan den tionde titeln kunde bärgas, men när han väl fick chansen i går var han helt ostoppbar.

Wawrinka, som vunnit samtliga tre Grand Slam-finaler han tidigare gått till, var fullständi­gt chanslös och kunde ses skaka uppgivet på huvudet åt sin överman. Möjligen var schweizare­n något sliten efter den stentuffa semifinale­n mot Andy Murray (3–2 i set) men frågan är om han hade kunnat hota på allvar även med ett par dagars extra

Antal segrar i Grand Slam-finaler (singel):

Herrar:

18:

15:

14:

12:

Roger Federer Rafael Nadal

Pete Sampras Novak Djokovic och Roy Emerson

Björn Borg och Rod Laver Bill Tilden

11: 10: Damer: 24:

Margaret Court

Serena Williams Steffi Graf Helen Wills Moody

Chris Evert och Martina Navratilov­a

Billie Jean King

23: 22: 19: 18: 12:

vila. Nadal styrde matchen totalt och var precis lika dominant som ”på den gamla goda tiden”.

Och Mallorcas stolthet grät av lycka efter segern.

– Det känns helt otroligt, jag har vunnit tio stycken nu. Jag vill tacka alla som har kommit hit. Det är den viktigaste turneringe­n i min karriär utan tvekan, säger han. SEGERN GÖR HONOM historisk som den förste tennisspel­are att vinna tio titlar i samma Grand Slamturner­ing. Martina Navratilov­a vann nio Wimbledon och delade rekordet med Nadal innan gårdagens final.

Den mest segerrike tennisspel­aren genom alla tider är Margaret Court som vann 24 Grand Slams. Hon är tätt följd av det amerikansk­a fenomenet Serena Williams, som står på 23 titlar.

 ?? Bild: PETR DAVID JOSEK ?? ska öppna. ”Nerverna och adrenaline­t jag känner på den här banan är omöjlig att jämföra med något annat”, säger han.
Bild: PETR DAVID JOSEK ska öppna. ”Nerverna och adrenaline­t jag känner på den här banan är omöjlig att jämföra med något annat”, säger han.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden