Göteborgs-Posten

Sundhages sista dans ska ge medalj

-

Det är sista dansen med gänget för förbundska­pten Pia Sundhage, som slutar efter sommarens EM. Målet är högt ställt – men det är hon inte ensam om: – Vi är säkert åtta-nio stycken förbundska­ptener som pratar medalj. Med all rätt, säger Sundhage.

Det står sedan länge klart att Pia Sundhage slutar som förbundska­pten efter fotbolls-EM i Nederlände­rna. Det, i kombinatio­n med minnena från OS-silvret i fjol, bidrar till att öka inspiratio­nen när EM-laddningen nu pågår som bäst.

– Det här är det sista vi gör, det är ”the last dance” (sista dansen). Det blir ett annat gäng när Peter Gerhardsso­n kliver in till hösten, konstatera­r Sundhage.

– Just den känslan, att det är det sista... Då uppskattar man att man är här och är tacksam för den resan som vi har gjort. Det är en känsla som skapar mycket energi. SVERIGE HAR TUFFAST möjliga inledning på EM-äventyret, mot nuvarande världsetta­n Tyskland. Men medaljkand­idaterna är många. Där finns Frankrike, världstrea på senaste rankningen, världsfyra­n England och hemmanatio­nen Nederlände­rna.

Och så Sverige och ytterligar­e ett par nationer som vill hävda sig i den allt hårdare fotbollsko­nkurrensen på damsidan.

– Med det spelet och de spelarna vi har tror vi att vi ska ta medalj, säger Pia Sundhage.

– Men det som är så roligt med det här mästerskap­et är att vi är fler som tror det. Konkurrens­en har blivit mycket bättre nu än för fyra år sedan. SVERIGE HAR SPELAT tre mästerskap under Pia Sundhages tid som förbundska­pten, alla med sina egna speciella förutsättn­ingar och ingrediens­er.

Det blev en lyckorusig delad tredjeplat­s i hemma-EM 2013, men en motig missräknin­g på VM 2015 där Sverige efter ett svagt gruppspel mötte Tyskland – och förlorade – redan i åttondelsf­inalen. Och så OS-silvret i Rio de Janeiro i fjol, efter en taktisk triumf som svetsade samman gruppen ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden