Göteborgs-Posten

Västsvensk­a målvakter fick chansen mot Island

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se 031-62 41 71 MAGNUS VASELL 031-62 41 71 magnus.vasell@gp.se

En seger, en förlust – och oavgjort i den avslutande matchen mot Island. Det blev facit för de svenska handbollsh­errarna efter cup-spel i Norge.

Söndagens avslutande match mot Island blev en jämn historia.

Lagen turades i princip om att göra mål och Sverige hade övertaget med ett fjuttigt mål i paus, 13–12.

Under den första halvleken var RIK:s succémålva­kt Tobias Thulin sista utpost, han agerade med den äran och gav ett stabilt intryck. INFÖR DEN ANDRA halvleken lämnade han över burvaktand­et till Rickard Frisk, Alingsås HK, som även han fick visa sina färdighete­r inför ögonen på förbundska­ptenen Kristján Andrésson.

Även den andra halvleken blev jämn.

Men fem minuter kvar gjorde islänninga­rna ett litet ryck och gick ifrån med två mål, 23–21.

Alexander Morsten såg dock till att reducera på straff och kort efter – med tre minuter kvar – dunkade Linus Persson in kvittering­smålet, 23–23.

Slutet blev dramatiskt med hård kamp från båda håll, inget av lagen lyckas dock ta kommandot. Bland annat hade bäste svenske målskytten Josef Pujol (fyra mål) ett skott i stolpen precis i slutskedet. SVERIGE HAR JUST nu två landslagst­rupper i gång på herrsidan.

Dels det A-betonade lag som spelar EM-kval mot Montenegro och Slovakien kommande vecka, dels det framtidsla­g som spelat Gjensidige cup i norska Elverum sedan i torsdags – och som efter söndagens oavgjorda match slutade tvåa bland de fyra cuplagen.

Sverige inledde turneringe­n med en stabil seger mot Polen, 33–27, men föll sedan med uddamålet mot Norge, 22–21.

Till de båda trupperna har förbundska­ptenen Kristján Andrésson tagit ut nio debutanter, varav åtta varit med i cupen.

– Samtliga är talangfull­a spelare som under en längre tid spelat bra i sina ligor. Det ska bli intressant att se dem i landslagst­röjan, säger han. TRE AV DEBUTANTER­NA kommer från RIK – Tobias Thulin Linus Arnesson och Emil Mellegård och tre från Alingsås HK, Oscar Bergendahl, Felix Claar och Andreas Flodman.

Samtliga har varit med i Norge – förutom blivande tysklandsp­roffset Arnesson som efter en stark säsong får chansen i landslaget under EM-kvalet.

Debuterade i Elvereum gjorde även Aleaxander Morsten som spelar i Hammarby, Hampus Jidenbäck, Lugi, samt tidigare Bajen-spelaren Josef Pujol som har sin vardag i just Elverum, något som inte minst märktes på stödet hos publiken i matchen mot Island.