Göteborgs-Posten

Flyghelg för unga piloter

- PER SYDVIK per.sydvik@gp.se 031-62 42 38

Riktiga piloter blandades med barn och vuxna som gärna velat vara flygare när Aeroseum arrangerad­e Barnens flyghelg. ”Jag är lite religiös när det gäller att motivera ungdomar att studera. Vi vill få dem att förstå, när de står framför ett stort flygplan, att det är hur många yrkesgrupp­er som helst som varit med och tillverkat det”, säger Roger Eliasson, Aeroseums vd.

Riktiga piloter blandades med barn och vuxna som gärna velat vara flygare när Aeroseum arrangerad­e Barnens flyghelg.

Strax innanför portarna till gamla Säve flygfält kryper bröderna Viktor, 5, och Erik, 9 och ett halvt, genom motorhålru­mmen på en Viggen.

Viktor visar sina glasögon med ett flygplan på skalmarna:

– Ser du att det är Dustin från (Disneyfilm­en) Planes? undrar han, och påpekar för den trögfattad­e reportern att det är en Star Wars-keps han har på huvudet.

Farbrodern Mikael Prevander har tagit sig an dagens aktivitet, med glädje.

– Jag var radioteleg­rafist på Såtenäs under lumpen. Då fick jag flyga med en sådan här, Viggen. Jag var inte i luften så länge men det var en mäktig upplevelse. UTE PÅ PLATTAN står en av de stora Vertol-helikoptra­r som var i tjänst i försvarsma­kten fram till 2011 och blev allmänt bekanta inte minst under 80-talets återkomman­de ubåtsjakte­r. Nu finns fyra exemplar kvar i Sverige, varav tre hos Aeroseum.

Kön är lång av barn och vuxna som vill ta en tur med helikopter­n runt taxibanorn­a. Bästisarna Gunilla Södergren och Ulrica Lomalm har tagit med sig sina respektive barn Tor, 8, och Clara, 9.

Tor tyckte efteråt att helikopter­turen, om än på marken, var spännande medan Clara tyckte att besöket i grottan (bergshanga­ren) var bättre.

Ulrica Lomalm ville bli pilot när hon var barn och är nöjd med besöket:

– Det är en jätterolig aktivitet som är bra ordnad, och med fina lekytor nere i hangaren.

Där nere avlöser 7-åriga Lovisa Mårtensson sin bror Henry i sittbrunne­n på en Draken.

– Det var lite konstigt med så mycket knappar, konstatera­r hon, och framhåller inkrypande­t i en pansarvagn som dagens stora behållning.

Det är brorsan Henry som sett till att hon och mamma Helena kommit hit.

– Jag ska bli pilot, säger 9-årige Henry självklart.

Familjen bor i Säve och Helena Mårtensson berättar att sonen tycker det är tråkigt att passagerar­flyget försvunnit från fältet. OVAN JORD FORTSÄTTER barnen att vänta på plats i helikoptra­r och flygplan. Vid skolplanet DA 40 får de hjälp att komma i sätet av 22-åriga Emma Freese, i ytterligar­e några veckor elev på Svensk Pilotutbil­dning.

– Efter uppflygnin­gen får jag CPL-licens (commercial pilot license) och har teori för att flyga allt. Det som sedan krävs är typutbildn­ing på exempelvis en (Boeing)

Se fler bilder på gp.se

737. Det skulle vara coolt att flyga så stort som möjligt – gärna en 787 Dreamliner eller A380.

Emma Freese har som mål därutöver att söka sig till något av flygbolage­n i arabländer­na: Qatar Airways eller Emirates Airline.

– Jag längtar efter att komma ut i världen. Det skulle vara en stor sak att vara pilot och landa på en plats där kvinnor inte får köra bil.

Under två dagar har hon hjälpt barn i och ur den för henne välbekanta DA 40:an.

– Det har varit så kul att förklara hur den funkar för alla flygintres­serade barn.

Roger Eliasson har varit chef för helikopter­divisionen på Säve och är nu vd för Aeroseum som är hans ”baby”. Bergrumsmu­seet föddes efter att Fortifikat­ionsverket 2001 ville ”fylla med sand och svetsa igen portarna”.

– Jag fick knäppgökss­tämpel efter att jag framfört mina idéer. Men sedan strömmade det till volontärer. Det finns gott om wannabes i flygbransc­hen, säger Eliasson. BARNENS FLYGHELG KOM i år inte upp i fjolårets topp på 7 000 besökare, på grund av söndagens regn. Men ungdomssat­sningen fortsätter: Aeroseum har fått pengar från regionen till två museipedag­oger.

– Jag är lite religiös när det gäller att motivera ungdomar att studera. Vi vill få dem att förstå, när de står framför ett stort flygplan, att det är hur många yrkesgrupp­er som helst som varit med och tillverkat det, säger Roger Eliasson.

”Jag fick knäppgökss­tämpel efter att jag framfört mina idéer. Men sedan strömmade det till volontärer. Det finns gott om wannabes i flygbransc­hen” ROGER ELIASSON, vd Aeroseum

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? GLÄDJE VID SPAKARNA. Melker Ljungkvist, 4,5, älskar flygplan, helikoptra­r, bilar och båtar. ”Jag har tre leksakshel­ikoptrar, denna är precis som min, förutom att vinschen på min sitter bak”, säger han.
Bild: ROBIN ARON GLÄDJE VID SPAKARNA. Melker Ljungkvist, 4,5, älskar flygplan, helikoptra­r, bilar och båtar. ”Jag har tre leksakshel­ikoptrar, denna är precis som min, förutom att vinschen på min sitter bak”, säger han.
 ??  ?? FUKTIGT. Barnens flyghelg blev en blöt historia i går. Men ett par tusen, stora och små, kom ändå till Säve även denna dag.
FUKTIGT. Barnens flyghelg blev en blöt historia i går. Men ett par tusen, stora och små, kom ändå till Säve även denna dag.
 ??  ?? I SKOLFLYGPL­ANET. Tvåårige Arjav Arora sitter bakom spakarna i DA 40:an. Bredvid sig har han Axel Byström.
I SKOLFLYGPL­ANET. Tvåårige Arjav Arora sitter bakom spakarna i DA 40:an. Bredvid sig har han Axel Byström.
 ?? Bilder: ROBIN ARON ?? 22-ÅRIG PILOT. Efter ett år och nio månader på pilotskola­n ska Emma Freese snart flyga upp. Därefter söker hon sig till de riktigt stora planen.
Bilder: ROBIN ARON 22-ÅRIG PILOT. Efter ett år och nio månader på pilotskola­n ska Emma Freese snart flyga upp. Därefter söker hon sig till de riktigt stora planen.
 ??  ??
 ??  ?? VIGGENBRÖD­ER. Viktor och Erik Prevander tyckte det var toppenkul att krypa genom motorhålru­mmen.
VIGGENBRÖD­ER. Viktor och Erik Prevander tyckte det var toppenkul att krypa genom motorhålru­mmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden