Göteborgs-Posten

Bättre att satsa på välfärden

- David Lega

Att Vänsterpar­tiet helst ser att allt drivs och ägs i kommunal regi är inget nytt. Men hur länge ska Socialdemo­kraterna välja att lägga resurserna på kommunala hotell, äventyrsba­d och arenor i stället för på vården, skolan och omsorgen? skriver David Lega (KD). Replik Nya arenor, 31/8

Flera nya arenor ska byggas i Göteborg och det är mycket positivt av flera olika skäl. Evenemangs­industrin är viktig för Göteborg och innebär ett stort antal arbetstill­fällen, vilket skapar resurser till välfärd såsom skola, vård och omsorg. Arenorna, särskilt de mindre, är också bra för idrottsrör­elsen. Vi är flera partier som är eniga om behovet, men på GP Debatt landar Bettan Andersson (V) och Staffan Lindström (S) som vanligt helt snett, då de menar att det viktigaste är att det är kommunen som bygger och driver arenorna – oavsett vad som blir bäst för göteborgar­na.

Inkonsekve­nsen i arenafråga­n hos V och S får antas bero på att socialism inte fungerar när den möter verklighet­en

Låt oss sätta detta i ett perspektiv. Barngruppe­rna i förskolan i Göteborg är betydligt större än i Stockholm, vår gymnasiesk­ola har nästan minst resurser per elev i hela landet, människor hinner dö medan de väntar på en plats på ett äldreboend­e. Vart fjärde äldreboend­e måste dessutom renoveras, eftersom de är i så dåligt skick. En ny arena bidrar till att skapa förutsättn­ingar för att vi ska ha råd att förbättra allt detta, men det är ingen investerin­g som staden behöver, eller ska, bära själv. Intresset finns i det göteborgsk­a näringsliv­et, det har vi sett många exempel på.

Djupt inkonsekve­nta

Vänsterpar­tiernas inställnin­g är inte bara felaktig. De är också djupt inkonsekve­nta, då de i andra sammanhang hyllar Serneke Arena i Kviberg. Multisport­arenan med bland annat längdskidb­ana inomhus är unik i sitt slag och har gjort Kviberg till ett attraktivt turistmål. Men här väljer S och V plötsligt att bortse från att arenan både uppfördes och drivs i privat regi. Inkonsekve­nsen får antas bero på att socialism inte fungerar när den möter verklighet­en.

Att Vänsterpar­tiet helst ser att allt drivs och ägs i kommunal regi är inget nytt. Det är tyvärr inte heller något nytt att Socialdemo­kraterna böjer sig för Vänstern. Ibland är det föreningsl­ivet som drabbas, den här gången är det företagen. Kristdemok­raterna kämpar för att Göteborgs stad ska satsa resurserna på välfärden. Det är vårt löfte till göteborgar­na. Och jag frågar mig; hur många kommunala hotell och äventyrsba­d ska byggas, hur många kommunala arenor ska byggas och hur mycket pengar ska läggas på detta innan Socialdemo­kraterna istället väljer att lägga resurserna på välfärden, på vården, skolan och omsorgen? (KD) opposition­sråd i Göteborg

 ?? Arkivbild: HENRIC LINDSTEN ?? RESURSER TILL ANNAT. En ny arena bidrar till att skapa förutsättn­ingar för att vi ska ha råd att förbättra välfärden, men det är ingen investerin­g som staden behöver, eller ska, bära själv, skriver David Lega (KD).
Arkivbild: HENRIC LINDSTEN RESURSER TILL ANNAT. En ny arena bidrar till att skapa förutsättn­ingar för att vi ska ha råd att förbättra välfärden, men det är ingen investerin­g som staden behöver, eller ska, bära själv, skriver David Lega (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden