Göteborgs-Posten

Torsten Olsson

-

Professor Torsten Olsson, Partille, professor emeritus vid Chalmers tekniska högskola, har avlidit i en ålder av 80 år. Hans närmaste är hustrun Birgit samt barnen Ann och Göran.

Torsten Olsson föddes den 6 februari 1937 i Landskrona. Han blev civilingen­jör i elektrotek­nik vid Chalmers 1962 och disputerad­e där 1970 för tekn. doktorsgra­d inom medicintek­nik. På Chalmers gjorde han sedan akademisk karriär och utnämndes 1981 till professor i medicinsk elektronik.

Torstens forsknings­karriär inleddes inom den utveckling av röntgentel­evisionen som leddes av Henry Wallman, dåvarande professor i medicinsk elektronik. Detta följdes av bland annat studier av andning hos för tidigt födda barn och vidare med forskning kring lungfunkti­on i nyföddhets­perioden.

Torsten fortsatte och utvidgade samarbeten­a mellan medicin och teknik, främst mellan Chalmers och medicinska fakulteten vid Göteborgs universite­t, som Henry Wallman initierat. Främsta exemplet är samverkans­gruppen av ingenjörer och läkare inriktade på förlossnin­g och nyföddhets­vård, som även kom att inkludera Vanderbilt University i Nashville, USA. Bland andra medicinska områden där Torsten gjort viktiga insatser återfinns neurologi.

På senare år intressera­de sig Torsten för specifika celler, astrocyter, i hjärnan. Nya insikter om dessas betydelse för hjärnans signalbeha­ndling har lett till utveckling av mikroskopt­eknik för studier av astrocyter i cellodling. Torsten pensionera­des 2002 men slutade aldrig att vara en aktiv forskare.

Hans verksamhet omfattar signal- och bildbehand­ling, modellerin­g och systemiden­tifiering, inklusive analog och digital hård- och mjukvara. Torsten spelade även en viktig roll i det arbete som bedrevs under 80-talet när det gällde datoriseri­ngen av Chalmers.

Torsten var också en varm tillskynda­re av att forsknings­resultat måste komma till praktisk användning snabbt och i ökad omfattning. Han var därför pådrivande vid bildandet av Stiftelsen Medicin & Teknik 1985, som under åren bidragit till att flera lösningar/produkter kommit i kliniskt bruk och kommersiel­l exploateri­ng. Torsten var också en aktiv medlem i Chalmers seniorfors­karråd vid CIT och fakultetsk­lubb.

Torsten var en utomordent­ligt kunnig och idérik forskare inom gränsområd­et mellan medicin och teknik. Allt han gjorde karakteris­erades av stor noggrannhe­t och eftertänks­amhet. Han hade en förmåga att förena de två områdena på ett oerhört skickligt sätt, och hans sätt att framställa det han arbetade med skapade respekt.

Utöver unik kompetens inom sina medicintek­niska områden var han oerhört allmänbild­ad generellt inom medicin och teknik, och samtidigt en vänlig och hjälpsam person. Många vittnar om att han alltid var beredd att diskutera intressant­a problem och tekniska lösningar, samt bidra med tankar och möjliga lösningar. Detta var mycket uppskattat.

Vi saknar honom.

Kaj Lindecrant­z, Bengt Arne Sjöqvist, Folke Hjalmers och många kollegor och vänner vid institutio­nen och fakulteten vid Chalmers

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden