Göteborgs-Posten

Rekordstor seger i Finnkampen

- LASSE MANNHEIMER

Det blev två klara segrar för Sverige i Finnkampen till slut. På damsidan blev det den största någonsin – 55 poängs marginal.

– Det är imponerand­e, det har varit en jätterolig helg, säger en blöt och genomfruse­n Karin Torneklint, Sveriges förbundska­pten.

Friidrotts­säsongen är över, och det svenska landslaget avslutade med segerkänsl­a. Damerna vann med 232,5–177,5, den största segermargi­nalen någonsin mot Finland, medan herrarna till slut också vann klart, 216–187.

Efter att Andreas Kramer sprang hem helgens sista gren, 800 meter, tog den svenska truppen sikte på löpbanans vattengrav och höll traditione­n levande genom att slänga i förbundska­ptenen Karin Torneklint i vattnet, den kalla septembere­ftermiddag­en och snålblåste­n till trots. Men Torneklint tog emot den efterfölja­nde frossan med glädje.

– Det är värt det. Hellre bad än att vara torr. Det har varit en jätterolig helg. På lördagen var det lite motigt Andreas Kramer tog hem 800 meter, helgens sista gren.

VINNARE.

ibland på herrsidan, vi fick någon diskning som irriterade ganska mycket, men i dag har alla verkligen levererat, säger Karin Torneklint. DAMTÄVLING­EN KÄNDES AVGJORD redan före söndagens tävlingar. Och det hade behövts många överraskni­ngar för att Finland ens skulle kunna skapa spänning under avslutning­sdagen.

Nu blev det i stället en rekordstor svensk seger.

– Det var imponerand­e. Jag tycker till exempel att en sådan som Meraf Bahta imponerar, hon är en världslöpa­re. Men är många som gör det väldigt bra.

Den frusna Stadionpub­liken, bland dem statsminis­ter Stefan Löfven (S), fick se Bahta ta en överlägsen seger på 10 000 meter. De fick också se en svensk höjdtrippe­l med alla blågula hoppare över 1,89, liksom en ny Finnkampsh­jälte i Elin Östlund. Sprintern vann tre grenar, 100 meter, 200 meter och korta stafetten, under helgen.

– Superrolig­t. Det har varit en fantastisk helg och att tävla i lag är verkligen något speciellt. Jag hade hoppats på en trippel, men man vet aldrig på förhand. Jag hade inte vunnit individuel­lt tidigare, säger Elin Östlund.

”Det har varit en jätterolig helg. På lördagen var det lite motigt ibland på herrsidan, vi fick någon diskning som irriterade men i dag har alla verkligen levererat”

I DAMERNAS STAVTÄVLIN­G fick också Michaela Meijer en bra avslutning på säsongen genom en högst planenlig seger i landslagsk­ollegan Angelica Bengtssons frånvaro.

– Det var en skön avslutning, det var lite lekhoppnin­g. Men det är Finnkamp, det är alltid viktigt att vinna, säger Michaela Meijer.

Hennes stora mål för säsongen, VM i London, blev en rejäl besvikelse då hon åkte ut i kvalet utan

KARIN TORNEKLINT, förbundska­pten Sverige

att ha klarat en enda höjd.

– Det tog tid att komma över, och det tog nog mer kraft än jag hade räknat med. Det har varit tufft, men det är bara att bryta ihop och komma igen. Jag har lagt VM bakom mig, och har fått min revansch med några 4,60-hopp i tävlingarn­a efter VM. HERRSEGERN VAR INTE lika klar när söndagens tävlingar inleddes. Spänningen försvann dock ganska fort genom svenska, något oväntade, segrar på både 400 meter häck och 200 meter.

 ?? Bilder: ANDERS WIKLUND ?? VINNARE. Khaddi Sagnia får ett lyft av maskoten efter att ha vunnit damernas längdhopp.
Bilder: ANDERS WIKLUND VINNARE. Khaddi Sagnia får ett lyft av maskoten efter att ha vunnit damernas längdhopp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden