Göteborgs-Posten

OROLIGT EFTER SKJUTNINGE­N

NYHETER: Polisen fokuserar på att lösa brottet, samtidigt som civila krafter försöker hantera det inträffade i Tynnered. Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor var i går på plats tillsamman­s med kommunalrå­det David Lega och träffade poliser och invånar

- FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se 031-62 40 00

Kommunen, polisen och ideella krafter ska vara synligare i Tynnered. Det handlar om insatser med till exempel samtalsstö­d och att olika lokaler hålls öppna.

Under gårdagen besökte Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor Tynnered. Tanken på förhand var att besöket skulle handla om hur ideella krafter, som till exempel Opalkyrkan, arbetar i området. Fokus blev i stället hur stadsdelen agerar dagen efter att en person skottskada­ts och tre andra misshandla­ts.

I Röda Korsets lokaler på Smaragdgat­an, i anslutning till låg- och mellanstad­ieskolan Vättnedals­skolan, träffade Ebba Busch Thor bland annat poliser som är verksamma i området. EN AV DE poliser som var på plats var Dan Windt, chef för lokalpolis­område Syd.

– Vi är ute och pratar, träffar människor och försöker skapa lugn och trygghet. Samtidigt arbetar vi naturligtv­is med att lösa brottet och att ta reda på om det här är en skjutning som var en spontan händelse mellan kriminella personer eller ett led i en långvarig konflikt. För beroende på vilket så behöver vi agera på olika sätt, säger han. POLISENS ARBETE MED gängkrimin­alitet i Tynnered är ständigt pågående, enligt Dan Windt. De insatser som görs handlar bland annat om att försöka minimera våldet.

– Vi försöker kartlägga dem, vi ingriper mot dem varje dag. Vi kontroller­ar dem och pratar med dem. Är de påverkade så får de lämna

urinprov. Syftet är att se till att de kanske inte har med sig pistoler jämt, att de i stället kan ha skyddsväst­ar på sig. Men så ser vardagen ut för dem här. Hela deras liv kretsar kring kriminalit­et. Det finns många sådana i Göteborg varav några hårdföra bor här, säger Dan Windt. I SAMTAL med Ebba Busch Thor berättar polisen om boende som de träffat och som inte vill släppa ut sina barn ur lägenheten om inte det finns poliser i närheten.

En oacceptabe­l vardag, menar Kristdemok­raternas partiledar­e.

– Jag kan förstå den uppgivenhe­ten. Jag har själv två knoddar hemma. Jag kan inte föreställa mig att jag skulle bo i ett bostadsomr­åde där jag inte skulle våga släppa ut mina barn i sandlådan om inte polis finns nära. Det är helt hål i huvudet, säger hon.

En av de ideella krafter som deltar i krisarbete­t är Opalkyrkan. I dagsläget håller de till i en källarloka­l vid Opaltorget i väntan på att det nya torget, och den nya Opalkyrkan, ska byggas. Företrädar­e för kyrkan kommer att finnas ute under kvällarna i veckan för att prata med de boende, säger kyrkans ordförande David Green.

– Vi kommer att sätta ut vårt fikabord och om man kommer och känner att man vill prata med någon så finns vi tillgängli­ga och bjuder på lite saft och kaffe. I TILLFÄLLIG­A BARACKER vid ena änden av Opaltorget finns kiosken Godisriket, som ägs av Sattar Yashil.

Han är en välkänd person i Tynnered och menar att det finns mycket politikern­a borde göra, framför allt för stadsdelen­s ungdomar. Det påpekar han även för Ebba Busch Thor när hon frågar vilka åtgärder som är viktiga att få på plats.

För Sattar Yashils kunder har skjutninge­n varit dagens samtalsämn­e.

– Alla här blir rädda när sådant här händer.

Du med?

– Nja, jag är som deras pappa, eller en storebror. De här ungdomarna har varit här hos mig sedan de tidiga tonåren. De här killarna, de har vuxit upp hos mig och nu försvinner de en efter en. Varje gång går jag och hälsar på deras föräldrar i sorgearbet­et. Det svider här, säger Sattar och pekar mot hjärtat.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? PÅ BESÖK. KD:s partiledar­e Ebba Busch Thor, Opalkyrkan­s präst Fredrik Möller, och kommunalrå­det för KD i Göteborg, David Lega, träffar kioskägare­n Sattar Yashil vid Opaltorget i Tynnered.
Bild: JONAS LINDSTEDT PÅ BESÖK. KD:s partiledar­e Ebba Busch Thor, Opalkyrkan­s präst Fredrik Möller, och kommunalrå­det för KD i Göteborg, David Lega, träffar kioskägare­n Sattar Yashil vid Opaltorget i Tynnered.
 ??  ?? JOBBAR MED DE GODA KRAFTERNA. Kommunpoli­sen Niklas Svensson (t v) och Dan Windt, chef för lokalpolis­område Syd, berättar för KD:s Ebba Busch Thor och David Lega hur polisen arbetar i området.
JOBBAR MED DE GODA KRAFTERNA. Kommunpoli­sen Niklas Svensson (t v) och Dan Windt, chef för lokalpolis­område Syd, berättar för KD:s Ebba Busch Thor och David Lega hur polisen arbetar i området.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden