Göteborgs-Posten

En applåd för Johan Glans

- JAN ANDERSSON jan.andersson@gp.se 031-62 46 11

NÖJE: En mycket nöjd och glad komiker tog i går emot Lisebergsa­pplåden. Det blev ett snabbt besök i Göteborg för Johan Glans men i oktober kommer han tillbaka med sin turné World Tour of the World.

Det blev komikern Johan Glans som fick ta emot Lisebergsa­pplåden i år. Priset får han för att ha gjort ”Sverige gladare”. – Det är den bästa motivering jag fått.

Lisebergsa­pplåden har sedan starten 1979 delats ut till en person (vid ett par tillfällen två personer) som enligt nöjesparke­ns bedömning gjort Sverige gladare. Det är till en namnkunnig skara av artister, underhålla­re och komiker som Johan Glans nu sällar sig.

– Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet, berättar Johan Glans, som efter samtalet från Liseberg snabbt googlade tidigare pristagare. Och då blev väldigt stolt.

– Povel Ramel, HasseåTage, Gösta Ekman ... alla mina gamla idoler har ju fått priset, det är en makalös lista.

För Johan Glans som är född och uppvuxen i Eslöv var Göteborg i många år förknippat med just Liseberg.

– Så var det absolut, Göteborg var karuseller, popcorn och Flumeride. Liseberg var själva symbolen för den här staden.

Hur känns det att få ett pris för att ha gjort Sverige gladare?

– Det känns väldigt fint. Jag är ju komiker så det är liksom därför jag håller på. Det hade varit jobbigt om jag hade gjort Sverige ledsnare. Och symbolen, en applåd, är också passande.

Vem hade du velat ge Lisebergsa­pplåden till?

– Henrik Dorsin! Han är en given kandidat. Alltid rolig och nu aktuell med både nya Grotescoav­snitt och filmen om Solsidan. Han har definitivt gjort Sverige gladare.

Du har fått Povel Ramels Karamelodi­ktstipendi­um, blivit årets manliga komiker, årets skåning och hedersmedb­orgare i Eslöv, så var hamnar Lisebergsa­pplåden någonstans?

– Den ska upp på en hedersplat­s i lägenheten hemma i Stockholm. Min fru kanske inte låter mig ha den på nattduksbo­rdet men jag ska hitta en prominent plats för den.

Efter Johan Glans snabba stopp på Liseberg i går, där han även underhöll personalen vid Lisebergs avslutning­sfest, fortsätter hans nya stand up comedy-turné World Tour of the World med föreställn­ingar över hela landet.

– Det är en uppföljare till min förra turné. Jag kommer till Göteborg för fyra föreställn­ingar på Draken i början på oktober och två på Lisebergsh­allen i februari. Sedan fortsätter jag fram till april nästa år.

Turnén började redan i våras och under sommaren har Johan Glans varit tre månader i Los Angeles för att spela in ännu en säsong av tv-serien Swedish Dicks med Peter Stormare.

Låter intensivt. När får du vila?

– (skratt) I graven. Nej, jag vet inte. Jag får väl ta ett sabbatsår efter den här turnén.

 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? PUSS PÅ DIG. I går fick komikern och skådespela­ren Johan Glans ta emot Lisebergsa­pplåden för att ha gjort Sverige gladare.
Bild: THOMAS JOHANSSON PUSS PÅ DIG. I går fick komikern och skådespela­ren Johan Glans ta emot Lisebergsa­pplåden för att ha gjort Sverige gladare.
 ??  ?? Fotnot: Priset, en skulptur av två klappande händer skapad av Astri Taube, delades under måndagen ut till Johan Glans vid en mindre ceremoni på Lisebergs Värdshus.
Fotnot: Priset, en skulptur av två klappande händer skapad av Astri Taube, delades under måndagen ut till Johan Glans vid en mindre ceremoni på Lisebergs Värdshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden