Göteborgs-Posten

Högt tonläge skrämmer

– Jag har lovat mamma att ha med mig passet i ryggsäcken varje dag och jag har tänkt på var det närmaste skyddsrumm­et ligger.

- HANNA RYDÉN 031-62 40 00 hanna.ryden@gp.se

VÄRLDEN: Tonläget är högt i en konflikt som skrämmer. Nu väntar världen på om Donald Trump går från ord till handling när det gäller Nordkorea, skriver GP:s Jan Höglund.

Det säger svenska Angelina Foss som har bott i Seoul i snart åtta år. Annars rullar livet mest på som vanligt för de svenskar och sydkoreane­r som GP har pratat med.

Klockan är runt 23 lokal tid och Angelina Foss är på väg hem med tunnelbana­n från jobbet som creative director på Sydkoreas största musikvideo­produktion­sbolag, Zanybros, i de flotta kvarteren kring Gangnam i Seoul.

DE SENASTE DAGARNA har de stora tv-skärmarna i matsalen på arbetsplat­sen matat Angelina Foss och hennes kollegor med nyheter om Nordkoreas sjätte provspräng­ning av kärnvapen.

– Mina arbetskamr­ater pratar mycket om det och jag har hört dem nämna att ”tänk om det blir krig”. Det har jag aldrig hört dem säga tidigare. Men sen fortsätter de äta och tänker inte mer på det.

De är luttrade av sådana här situatione­r och hon börjar själv bli likadan, säger Angelina Foss. Hon är van vid att hennes föräldrar ringer och är oroliga.

– Eftersom mina föräldrar fick fly en diktatur i Chile när de var barn så är de rädda för vad en knäppskall­e i en diktatur kan hitta på. Så jag brukar bara lugna ner dem och säga att händer det något så skyndar jag mig hem.

Det som oroar Angelina Foss mest, och även folk i hennes närhet, är att Donald Trump kommer att förvärra situatione­n. Hon stöder Sydkoreas president Moon Jae-in som tillträdde i våras och som tidigare har sagt sig vara öppen för diskussion­er och samarbete med Nordkorea.

DEN KOREANSKE INVESTERAR­EN Dongho Cho bor i Yangju, bara sex mil från den nordkorean­ska gränsen och där flera amerikansk­a militärbas­er är placerade. Han säger sig inte vara påverkad eller orolig över vad grannen i norr sysslar med.

– Det här har pågått så länge. Kim Jong-Un är som en bebis som skriker efter en leksak som han vill ha. Och för oss är Trump värre och mer skrämmande än Kim Jong-Un. Han splittrar världen på så många sätt.

Dongho Cho ger även en känga åt västerländ­ska medier som han tycker överdriver situatione­n.

– Vi bryr oss inte så mycket om det här och vi tror inte att det blir något krig. Kanske har vi fel, men det är så vi resonerar. Jag bor med min pappa och vi har inte ens pratat om det. Det enda han funderar på är vad han ska äta till lunch och vart han ska åka på semester.

”Jag är orolig för vad Kim Jong-Un tänker hitta på framöver. Han är en väldigt knäpp och omogen ledare.” KYUNG WOOK CHUN plastikkir­urg

PLASTIKKIR­URGEN Kyung Wook Chun som driver kliniken Bidan i den sydkoreans­ka huvudstade­n resonerar på ett liknande sätt. För honom och hans vänner är det vardagsmat med nyheter om hot från Nordkorea.

– Jag är inte rädd, men jag är orolig för vad Kim Jong-Un tänker hitta på framöver. Han är en väldigt knäpp och omogen ledare. Han har heller ingen speciell erfarenhet av internatio­nella relationer.

Flera av Kyung Wook Chuns plastikkir­urgiklient­er kommer från Kina. Han säger att han är upprörd över att de politiska ledarna i Kina inte har tagit en större ställning mot Nordkorea.

– Kina har alltid stöttat Nordkorea men vi har aldrig förstått varför.

Han har två söner, åtta respektive 18 år. Han oroas inte för deras framtid i Sydkorea utan hoppas bara på att de alltid ska vara lyckliga.

– Jag tror att de flesta koreaner är positivt lagda. Vi är så vana vid den här situatione­n.

SVENSKE ROLF MICHEL har bott de senaste två åren i Seoul och arbetar på ett svenskt företag. Han följer internatio­nella nyhetersme­dier som BBC och CNN men även lokala tidningar.

– Det är det mest uppskruvad­e tonläget än så länge, både från USA:s och Nordkoreas sida. Jag märker att mina koreanska kollegor börjar prata mer om det, på ett sätt de inte har gjort tidigare.

Känner du dig orolig?

– Jag har varit verksam 21 år inom armén i Sverige så jag känner mig lite luttrad. Men absolut så kollar vi över våra evakuering­splaner så att de verkligen är up-to-date. Det gör nog alla svenska företag i Sydkorea nu, säger Rolf Michel och fortsätter:

– Men min hustru är nog lite mer orolig. Jag åker snart hem till Sverige på tjänsteres­a och vi har pratat om hon ska följa med och stanna några veckor. Vi får vänta och se hur det utvecklar sig de närmaste dagarna och se hur vi gör.

 ??  ??
 ??  ?? FREDENS LÅGA. En kvinna tänder ljus vid en fredscerem­oni nära USA:s ambassad i Seoul.
FREDENS LÅGA. En kvinna tänder ljus vid en fredscerem­oni nära USA:s ambassad i Seoul.
 ?? Bild: AHN YOUNG-JOON ??
Bild: AHN YOUNG-JOON
 ??  ?? KYUNG WOOK CHUN. ROLF MICHEL.
KYUNG WOOK CHUN. ROLF MICHEL.
 ??  ?? ANGELINA FOSS. DONGHO CHO.
ANGELINA FOSS. DONGHO CHO.
 ??  ?? ÖVNING 2. Sydkoreas militär simulerade i går ett anfall mot platsen för Nordkoreas kärnvapent­ester.
ÖVNING 2. Sydkoreas militär simulerade i går ett anfall mot platsen för Nordkoreas kärnvapent­ester.
 ??  ?? ÖVNING 1. Sydkoreans­ka armésoldat­er i en stridsvagn av typen K-1 nära gränsen i går.
ÖVNING 1. Sydkoreans­ka armésoldat­er i en stridsvagn av typen K-1 nära gränsen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden