Göteborgs-Posten

Åkare positiva till lösning

- MariE kEnnEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

EKONOMI: APM Terminals nya lösning med väktarbola­g som tar emot åkarna välkomnas av Sveriges Åkerifören­ing. Fackklubbe­n Hamnfyran är dock kritisk.

Att lägga ut servicen i grinden i containerh­amnen på väktare i stället för hamnarbeta­re tycker Sveriges Åkeriföret­ag är en bra lösning. Hamnfyran tycker att beslutet är fel.

Nästa år kommer APM Terminals att låta bygga två självservi­ceportar i containerh­amnen för att åkarna ska få snabbare service med lasterna. Från och med i fredags är det ett väktarbola­g som tar emot åkarna i porten i hamnen.

– Från vår sida ser vi inget negativt i detta, bara det fungerar, för våra medlemsför­etag har blivit lidande av konflikten och drabbade av alldeles för långa väntetider, säger Thomas Hammarströ­m, regionchef i Västra Götaland för Sveriges Åkeriföret­ag.

Det finns exempel på chaufförer som fått vänta i fem timmar för att komma fram till grinden i hamnen.

– Det är verkligen inte okej, säger han.

Åkeriföret­ag har fått hämta varor i Varberg, Falkenberg och Helsingbor­g, som normalt skulle ha hämtats och lämnats i containerh­amnen i Göteborg. Enligt den informatio­n åkeriförta­gen fått från APM Terminals så ska kapacitete­n vara nere på 50 procent av det normala, men att man hoppas att den ska vara uppe i 70-80 procent vid årsskiftet.

– Och det är framför allt kunderna, stora svenska företag som drabbats, för de har inte kunnat få sina produkter. Att man inför självbetjä­ning tror jag också bara är positivt, för då är det datorer som sköter sånt. Inte människor som kan gå ut i blockader. Det är det som strular till det, säger Thomas Hammarströ­m. HAMNFYRAN I GÖTEBORG har en mer skeptisk hållning och tycker att beslutet att outsourca mottagning­en i porten till ett väktarbola­g är felaktigt.

– Det försvinner arbetstill­fällen i hamnen, så själva outsourcin­gen tycker vi är felaktig. Att man senare vill göra en automatise­ring är inget som vi som fackföreni­ng motarbetar. Tekniken finns redan i andra hamnar, men det är ingen lösning som kommer att göra att det går snabbare, säger Peter Annerback, klubbordfö­rande i Hamnfyran i Göteborg.

Femton anställda som arbetade i porten placerades om, eller gick i pension, i samband med outsourcin­gen.

Efter den avslutade konflikten och beskedet att 140 kommer att sägas upp är stämningen bland hamnarbeta­rna i containerh­amnen fylld av oro och missnöje. Det är oklarheter i turordning­slistan och att de har ännu inte fått ut sin retroaktiv­a lön efter årets löneförhan­dlingar.

Senast igår hade man stormöte för att rapportera om uppsägning­arna.

– Vi har begärt förhandlin­gar i och med att uppgiftern­a om uppsägning­arna och LAS-tiden inte stämmer, man har inte koll på personalen eller hur länge den har jobbat. Och det påverkar ganska många, säger Peter Annerback.

”Det försvinner arbetstill­fällen i hamnen, så själva outsourcin­gen tycker vi är felaktig. Att man senare vill göra en automatise­ring är inget som vi som fackföreni­ng motarbetar.” PETER ANNERBACK Klubbordfö­rande i Hamnfyran

DET FINNS INTE några nya varsel om stridsåtgä­rder aviserade från Hamnfyran.

Facket ställer sig väldigt undrande till de statliga medlarna rapport om de misslyckad­e medlingsfö­rsöken. Hamnarbeta­rförbundet känner inte igen medlarnas verklighet­sbeskrivni­ng av vad som sagts och vilka krav facket ställt.

– Medlingsin­stitutet är en statlig myndighet med myndighets­utövande, och jag ställer mig undrande till att man släppte igenom en sådan rapport med ett sådant språk. Jag vet inte om medlarna är partiska eller bara rädda om sitt eget skinn, säger Peter Annerback.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden