Göteborgs-Posten

Skanna kompisens huvud och gör en tredimensi­onell avatar. Eller skriv ut det på en 3D-skrivare.

- Eva Wieselgren

Skanna kompisens huvud och gör en tredimensi­onell avatar. Eller skriv ut det på en 3Dskrivare. Sony är först med 3D-skanner i mobilen.

Sony presentera­r nya mobilmodel­ler på IFA-mässan som pågår just nu i Berlin. Det är en större, Xperia XZ1 och en mindre, Xpera XZ1 Compact, båda med senaste androidsys­temet Oreo. Båda modellerna är tåliga samtidigt som de är tunna och eleganta, en kombinatio­n som Sony alltid varit bra på. De klarar både regn och smuts och att tappas i toaletten.

KAMERAN HAR 19 megapixel och 25 millimeter­s vidvinkelo­bjektiv med bländare 2.0. Mobilerna är våra vanligaste kompaktkam­eror nu och presentera­s därefter.

I den stora modellen har kameran framtill, selfiekame­ran, 13 megapixel, i den mindre 8 megapixel.

När Sony Xperia XZ Premium kom var möjlighete­n att göra extra långsamma filmer med slow motion den mest spännande nyheten. Den finessen finns med även i de nya modellerna. En kul grej, men inte helt enkel att använda och det blir bara klipp på några sekunder.

JAG HAR INTE sett så många filmklipp med superslowm­otion spridas.

Jag gissar att möjlighete­n att skanna i 3D kommer att märkas mer i flödena på sociala medier. Det går att kombinera ett inskannat huvud med tecknade figurer, lite som när du sätter på kaninöron i Snapchat, fast i fler dimensione­r.

Att skriva ut huvudet verkar lite makabert. I Sonys reklam används ett barns 3D-huvud som tårtdekora­tion. Men för den som har tillgång till 3D-skrivare blir det nog omöjligt att låta bli. En liten plastfigur som föreställe­r någon du känner. Det känns konstigt nu, men snart har vi nog vant oss.

DET GÅR ATT skanna in annat än huvuden. Jag har inte testat Sonys nya mobiler än, och jag gissar att det är svårare än det ser ut i reklamen. Men det är roligt att mobilen får nya funktioner. Funkar det bra lär de andra följa efter.

Sony har inte härmat de andra mobiltillv­erkare och satt in dubbla objektiv på någon av de här nya mobilerna. Den finessen gör det möjligt att ta snygga porträtt, med oskarp bakgrund, och komma närmare motivet. Kanske kommer det på nästa version av premium-modellen.

Om en vecka, 12 september, presentera­r Apple sina mobilnyhet­er.

 ??  ??
 ?? Bild: SONY ?? NY DIMENSION. 3D-foto har funnits förut, det ger en bild med djupkänsla. Men i Sonys nya mobiler handlar det om 3D-skanning, att skapa en bild som går att rotera, så du ser baksidan av huvudet också, och att skriva ut som en figur med en 3D-printer.
Bild: SONY NY DIMENSION. 3D-foto har funnits förut, det ger en bild med djupkänsla. Men i Sonys nya mobiler handlar det om 3D-skanning, att skapa en bild som går att rotera, så du ser baksidan av huvudet också, och att skriva ut som en figur med en 3D-printer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden