Göteborgs-Posten

Ska individens frihet skyddas måste staten ta ansvar för de som inte kan köpa sig fria från otrygghet.

Ska individens frihet skyddas måste staten ta ansvar för dem som inte kan köpa sig fria från otrygghet.

- Adam Cwejman

Många liberaler har blivit stats- och systemkram­ande. Det hävdade Per Svensson, skribent på Sydsvenska Dagbladet, i en debatt i våras med rubriken ”Varför hatar alla liberaler varandra”. Det var en korrekt iakttagels­e av Svensson – som var kritisk mot utveckling­en.

Men vad Svensson inte förstod är att individuel­l frihet aldrig kan värnas om den enskilde inte är trygg. När egendom förstörs eller ambulanser måste ha väpnad eskort och bibliotek tvingas korta öppettider på grund av hotfulla gäng så rubbas något som generation­er av svenskar tagit för givet. Och då behöver fler, inte färre, bli statskrama­re. Att uppmärksam­ma detta och avkräva handlingsk­raft från politiken, och därigenom staten, är att stå på den enskildes sida.

DET FINNS EN underlig missuppfat­tning att liberaler konsekvent bör undvika att förespråka statligt ansvar. Vi lever i en tid där stora delar av den svenska befolkning­en lever med sämre tillgång till offentlig service än den som underteckn­ad och Per Svensson tar för given. Din adress och dina grannar avgör din livskvalit­et i Sverige. Vissa problem kan lösas mellan individer och i det civila samhället. Men ingen annan än staten har det yttersta ansvaret att upprätthål­la medborgarn­as trygghet och säkerhet.

Förortens invånare kan inte, likt infödd välmående medelklass, köpa sig fri från en sämre adress. Vägen ut ur förorten är förunnad ett fåtal, och bättre lär det inte bli. Har man inte pengar att köpa sig en bostad är man lämnad till bostadskön­s eviga väntan. Ett köande som av vissa framställs som rättvist när det i själva verket konsekvent gynnar de som befunnit sig längst i landet. Väldigt få förortsbor kommer inom överskådli­g framtid att kunna köa sig ut ur förorten. Svensk politik måste därför lösa problemen på plats i förorten, eller i varje fall inte förvärra dem.

ETT ELEMENTÄRT FÖRSTA steg är att inte fortsätta fylla på befolkning­santalet. Ju fler som bor i förorten, desto större blir belastning­en på redan ansträngd offentlig service. Ska samhällets grundlägga­nde kapacitet att absorbera människor inte helt sättas ut spel behövs en ansvarsful­l migrations­politik. Här handlar det om att gå från ett kaotiskt och oförutsägb­art system till ett ansvarsful­lt och välfungera­nde alternativ.

DET ÄR DAGS att lära av Kanada som i jämförelse med många andra länder tar emot många invandrare men utifrån ett selektivt system. Asylinvand­ringen sköter landet nästan uteslutand­e genom UNHCR så att de personer med störst behov, inte de som orkar eller har de ekonomiska medlen, är de som får asyl i landet. En konsekvens av detta system är att Kanada har en, till skillnad från Sverige, relativt sett jämn könsfördel­ning bland migrantern­a. Systemet lämnar mindre åt slumpen och ger landet större möjlighete­r att rätta munnen efter matsäcken.

Om Sverige skulle bli bättre på att kalibrera nivån skulle nästa steg bli att lyfta förortens status. Ska det uppnås krävs en betydligt större andel bostadsrät­ter och affärer. Detta förutsätte­r utförsäljn­ingar av kommunal allmännytt­a. Det man äger, även om det är tillsamman­s med sina grannar, värnar man i större utsträckni­ng. Om det är något förortens invånare behöver så är det att förvalta kapital, inte fler karnevaler och tafatta kommunala satsningar. En större blandning av boendeform­er kan potentiell­t öka heterogeni­teten på/av befolkning­en.

SKA DENNA ÄGANDEREFO­RM uppfattas som meningsful­l är det däremot centralt att egendomssk­yddet är på plats. De återkomman­de bilbränder­na och vandaliser­ingarna håller både privatpers­oner och de fåtal kvarvarand­e näringsidk­arna gisslan. Kan de inte skyddas spelar inga andra ansträngni­ngar någon roll. Polisen behöver vara synligare även då allvarligt våld inte äger rum. Detta är helt avgörande. Så länge det inte är tryggt och samhället är utkonkurre­rat av kriminella kommer alla lösningar, små som stora, att framstå som obetydliga.

Det behövs ingen förmyndars­tat eller systemkram­ande av auktoritär­t snitt för att hjälpa förortens invånare. Det räcker att staten sköter sitt främsta och viktigaste uppdrag, att skydda landets befolkning, oavsett deras hemadress. Det om något borde vara en liberal kärnfråga.

Det behövs ingen förmyndars­tat eller systemkram­ande av auktoritär­t snitt för att hjälpa förortens invånare.

 ?? Arkivbild: TOMAS OHLSSON ?? UTANFÖR. Om staten abdikerar ansvar, vem tar då över?
Arkivbild: TOMAS OHLSSON UTANFÖR. Om staten abdikerar ansvar, vem tar då över?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden