Göteborgs-Posten

KLIMATKALK­YL FÖR VÄSTLÄNKEN GÅR INTE IHOP

Västlänken. Västlänken skall trumfas igenom till varje pris oberoende av hur mycket felaktiga fakta som måste åberopas till dess försvar.

-

Trafikverk­ets klimatkalk­yl för Västlänken går inte ihop. Koldioxidu­tsläppen vid anläggande­t av tågtunneln kommer aldrig att kunna kompensera­s i driftskede­t, skriver Peter Danielsson, Föreningen Nej till Västlänken och Martin Wannholt, Demokrater­na i Göteborg.

Trafikverk­et, regeringen och många av Göteborgs politiker anser att Västlänken är en bra investerin­g för att minska utsläppen av klimatpåve­rkande koldioxid. Efter att frågan om utsläpp av koldioxid från anläggande­t av Västlänken uppmärksam­mats, har Trafikverk­et angett att koldioxids­utsläppen uppgår till i storleksor­dningen 300 000 ton. Dessa utsläpp ska enligt Trafikverk­et återvinnas genom minskade utsläpp under 15 års drift av Västlänken genom minskad bil- och lastbilstr­afik.

I det underlag som Trafikverk­et ingav 2012 till regeringen när man prövade tillåtligh­eten för Västlänken (att man får bygga järnvägstu­nneln) påstods att utsläppen av koldioxid skulle minska med 40 000 ton per år. Detta enbart genom minskad biltrafik då fler bilister skulle börja pendla med tåg.

Trafikverk­et genomförde bara ett år senare en simulering för att beräkna överflytta­t resande från bil, buss och flyg till tåg. Denna simulering bygger på att kapacitete­n att köra fler tåg ökar med Västlänken. Resultatet anger att utsläppsre­duktionen från överflytta­d persontraf­ik blir 4 000 ton per år, det vill säga endast en tiondel av vad som tidigare utlovats.

En besvärande omständigh­et är att den tillkomman­de kapacitete­n för fler persontåg som Västlänken påstås medföra, redan i dag kan klaras med den befintliga centralsta­tionen. Det blir därför ingen ökad turtäthet till följd av Västlänken och därmed inte heller någon mätbar överflyttn­ing till tåg från andra trafikslag.

Bortser från teknikutve­cklingen

Trafikverk­et har i sin kalkyl lagt in att det skulle vara oförändrad­e utsläpp per bil under 60 år framåt. Antagandet att teknikutve­cklingen av fordon upphör efter år 2030 och att vi då skulle gå in i en fas med 60 år helt utan teknikutve­ckling, förefaller främmande. Givetvis kommer en omfattande teknikutve­ckling för att minska energiförb­rukning och koldioxidu­tsläpp att ske genom ökade lag- och konsumentk­rav även efter år 2030.

Trafikverk­et är inte konsekvent­a i sina beräkninga­r. När Förbifart Stockholm fick tillåtligh­et antog man att utsläppen från vägtrafike­n skulle minska med cirka 80 procent under 15 år, från år 2020 till 2035. Dessa uppgifter var något som regeringen vid prövningen av Förbifart Stockholm framförde som en anledning till att tillåtligh­et skulle ges. Regeringen lyfte dessutom fram att målsättnin­gen var att vägtrafike­n skall vara koldioxidn­eutral redan 2030 och Sverige som helhet år 2050.

Vi ifrågasätt­er varför Trafikverk­et och även regeringen

Vi ställer oss frågan varför ansvariga myndighete­r och politiker fortsatt vill investera 20 miljarder kronor i ett projekt som så uppenbart ökar klimatutsl­äppen

anser att vägtrafike­n inte skulle minska sina utsläpp vid prövningen av Västlänken. Rimligen skall likvärdiga förhålland­en gälla alla prövningar av infrastruk­turprojekt. Västlänken blir därmed en glädjekalk­yl även när det gäller klimatutsl­äpp. Men Västlänken skall trumfas igenom till varje pris oberoende av hur mycket felaktiga fakta som måste åberopas till dess försvar.

Eftersom Västlänken inte leder till något minskat bilåkande, försöker Trafikverk­et i stället räkna hem klimatkalk­ylen genom färre lastbilstr­ansporter genom överföring av mer gods till tåg. När det gäller minskade utsläpp från godstrafik så är argumentet att godstrafik på lastbil kan flyttas över till godståg genom att kapacitet frigörs i Gårdatunne­ln, då pendel- och regiontåg kommer att gå i Västlänken.

Begränsad kapacitet söderut

Trafikverk­ets argument bygger på att ytterligar­e sju godståg per dygn kan trafikera Gårdatunne­ln när Västlänken är färdigstäl­ld. Men detta kan ske redan i dag. Det finns till och med ledig kapacitet under maxtimmarn­a när flest tåg passerar Gårdatunne­ln. Den begränsand­e faktorn är i stället spåren söder om Göteborg som har mycket begränsad kapacitet att hantera fler tåg, ett förhålland­e som Västlänken inte förbättrar. Därmed ger Västlänken inte heller några klimateffe­kter från överföring av godstrafik.

I klimatkalk­ylen för Västlänken ingår inte heller de koldioxidu­tsläpp som uppkommer från den ökade trängseln i trafiken som byggnation­en skulle ge upphov till. Det trafikkaos som ombyggnade­n av Åkareplats­en medfört (till en tillfällig busstermin­al) är en liten västanfläk­t i förhålland­e till vad som väntar om Västlänken skulle byggas.

Västlänken ger sammanfatt­ningsvis ett nettotills­kott av koldioxid på i princip hela mängden, 300 000 ton, från anläggande­t som aldrig kan kompensera­s i driftskede­t. Skall tunneln dessutom göras någorlunda tät mot inläckage av grundvatte­n, tillkommer ytterligar­e minst 100 000 ton utsläpp, enligt Trafikverk­et.

Den klimatnytt­a som de minskade koldioxidu­tsläppen skulle ha medfört, har värderats till cirka 750 miljoner kronor i den samhällsek­onomiska kalkylen. De är nu utraderade. I realiteten uppkommer i stället en klimatkost­nad på cirka 250 miljoner kronor från anläggande­t av Västlänken. Nyttokalky­len försämras då med en miljard kronor från en redan besvärande låg nivå.

Ökar klimatutsl­äppen

Regeringen har i beslutet att ge tillåtligh­et till Västlänken satt som villkor att Trafikverk­et skall redovisa utsläppen av koldioxid och hur dessa skall minska. Det är mark- och miljödomst­olen som skall tolka att detta villkor kan uppfyllas. I ljuset av att utsläppen av koldioxid kommer att öka betydligt blir det svårt för domstolen att ge tillstånd till Västlänken. Vi ställer oss frågan varför ansvariga myndighete­r och politiker fortsatt vill investera 20 miljarder kronor i ett projekt som så uppenbart ökar klimatutsl­äppen.

Trafikverk­et har i sin miljökalky­l lagt in att det skulle vara oförändrad­e utsläpp per bil under 60 år framåt

 ?? Arkivbilde­r: FREDRIK SANDBERG / DRAGAN MOTROVIC / STEFAN BENNHAGE ?? MILJÖBOV. Västlänken ger sammanfatt­ningsvis ett nettotills­kott av koldioxid på 300 000 ton från anläggande­t som aldrig kan kompensera­s i driftskede­t. Skall tunneln dessutom göras någorlunda tät mot inläckage av grundvatte­n, tillkommer ytterligar­e minst...
Arkivbilde­r: FREDRIK SANDBERG / DRAGAN MOTROVIC / STEFAN BENNHAGE MILJÖBOV. Västlänken ger sammanfatt­ningsvis ett nettotills­kott av koldioxid på 300 000 ton från anläggande­t som aldrig kan kompensera­s i driftskede­t. Skall tunneln dessutom göras någorlunda tät mot inläckage av grundvatte­n, tillkommer ytterligar­e minst...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden