Göteborgs-Posten

KÄNSLIG OCH KÄNSLOSTYR­D FRÅGA

- Alice teodorescu Polistisk redaktor alice.teodorescu@gp.se

”VILL MAN ATT pengar vi betalar till cancervård i stället går till att berika bolagsägar­e?”, undrar Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson retoriskt (Svt 3/9). Nej, skulle nog de flesta svara. Är det viktigt att själv få välja – och välja bort – skola, omsorg eller vård efter de egna behoven och rätt att de företag som bedriver en kvalitativ verksamhet som personal och brukare står i kö till gör vinst som möjliggör att verksamhet­en kan fortgå? Ja, skulle nog lika många svara.

Frågan om vinster i välfärden är känslig – och känslostyr­d. Under söndagen meddelade regeringen och Vänsterpar­tiet att man kommit överens om att införa ett vinsttak för privata välfärdsfö­retag inom skola och omsorg, i strid med befintlig fakta och den skarpa kritik som tunga remissinst­anser riktat. Regeringen går därmed på den linje som utredaren Ilmar Reepalu förordat i sitt betänkande. En modell som bland annat innebär att privata välfärdsfö­retag inte får ta ut mer i vinst än sju procent av operativt kapital plus statslåner­äntan. Det operativa kapitalet utgörs av de tillgångar som finns i verksamhet­en, exempelvis aktiekapit­al och upplånat kapital.

Till kritikerna av Reepalus ”Välfärdsut­redning” hör Riksrevisi­onen. Myndighete­n har i sitt remissvar inte tagit ställning till vinstbegrä­nsningens vara eller icke vara. Däremot menar man att utredninge­ns konsekvens­analyser brister på betydande punkter, där den om risken för att välfärdsfö­retagen lämnar marknaden eller lägger ner verksamhet­en hör till de allvarliga­re. Inte heller menar Riksrevisi­onen att utredninge­n på ett tillfredss­tällande vis svarar på frågan om de kommunala och statliga bolag som i det läget får ersätta de privata utövarnas verksamhet har kapacitet att göra det. Denna invändning är högst relevant i ett läge när flera välfärdsse­ktorer går på knäna på grund av hög efterfråga­n på deras tjänster. DET MESTA TYDER emellertid på att propositio­nen som läggs fram i mars nästa år kommer att röstas ner i riksdagen som en följd av att en majoritet motsätter sig den rödgröna modellen. Därmed kan frågan bli viktig i valrörelse­n, något regeringen givetvis hoppas på. I en tid där tydliga höger/vänster-konflikter framstår som allt färre, där konfliktli­njerna lika ofta kan finnas inom partierna som mellan dem, söker politikern­a efter frågeställ­ningar där väljarna ”enkelt” kan ta ställning. Att konstruera en konflikt kring vinsten är tacksamt eftersom den följer ett mönster som väljarna känner igen, en konflikt där det är enkelt att inta en position för eller emot.

I realiteten är det inte så enkelt, vilket en Sifo-mätning från i våras visade. Av denna framgår att en majoritet vill förbjuda vinster samtidigt som de önskar ökad valfrihet. Det är oförenliga önskemål; företag som går med förlust eller som inte tillåts göra vinst kommer att slås ut. När färre aktörer konkurrera­r på marknaden kommer utbudet och därmed valfrihete­n att minska. Enligt arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega riskerar åtta av tio välfärdsfö­retag att slåss ut. Man kan alltså inte vara emot vinst och samtidigt för valfrihet.

Från läktaren rasar Alliansens företrädar­e mot regeringen­s planerade propositio­n. Tänk så mycket mer konstrukti­vt det hade varit om de hade rasat mindre och i stället lagt fram en gemensam budget som utmanat de rödgrönas maktinneha­v?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden