Göteborgs-Posten

STRIDER VÄNTAR I KONGRESSEN

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

Knivar slipas i Washington DC inför tisdagen, då kongressen återvänder från sitt sommaruppe­håll. Under september måste de kivande politikern­a enas om en ny budget och en höjning av lånetaket för statsskuld­en – bland annat. Bedömare är skeptiska.

– Jag har svårt att se ett lyckligt slut på det här, säger Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Hösten kommer att bli bråkig och förhandlin­garna om skuldtaket lär bli jättetuffa.

Finansmini­ster Steven Mnuchin spelar högt och säger att höjningen av taket ska kopplas till den katastrofh­jälp som behövs i Texas, efter monsterovä­dret Harveys härjningar.

– Om kongressen beviljar hjälpen men jag inte kan låna mer och betala för den så kommer vi inte kunna skicka pengar till delstaten, säger Mnuchin enligt nyhetsbyrå­n AP.

FINANSDEPA­RTEMENTET har tidigare sagt att taket måste höjas till den 29 september, annars kan USA tvingas ställa in betalninga­r och stänga delar av statsappar­aten. Det hände bland annat 2013 då nära 2 miljoner statsanstä­llda fick stanna hemma eller jobba utan vetskap om när nästa lön skulle komma. Och vid tidigare så kallade budgetstup har USA:s kreditbety­g nedgradera­ts. HISTORISKT SETT HAR kongressen närmast rutinmässi­gt höjt lånetaket. Men i takt med att statsskuld­en vuxit till hisnande belopp har frågan blivit politiskt laddad, samtidigt som kongressen­s politiker splittrats allt mer. De ärkekonser­vativa medlemmarn­a i representa­nthusets arbetsgrup­p Freedom Caucus, som i våras satte käppar i hjulet för Republikan­ernas plan att riva upp och ersätta sjukförsäk­ringsrefor­men ”Obamacare”, vill inte rösta för en så kallad ”ren” höjning. De kräver bland annat nedskärnin­gar i välfärdssy­stemen, vilket Demokrater­na inte vill gå med på.

GENOM ATT KOPPLA höjningen till katastrofh­jälpen efter Harvey hoppas Vita huset att sådana argument inte ska luftas, att politikern­a inte ska kunna säga nej till att höja statsskuld­en. Men såväl demokrater som konservati­va representa­nthusledam­öter har initialt ställt sig kallsinnig­a till att koppla ihop de två frågorna.

Parallellt måste politikern­a enas om en ny statsbudge­t eftersom det brutna räkenskaps­året löper ut i månadsskif­tet september-oktober. Det komplicera­s av att president Donald Trump lovat att pengar ska avsättas för bygget av den omtvistade gränsmuren mot Mexiko, även om det innebär att ”statsappar­aten måste stängas ner”.

– Ett scenario är att den nuvarande budgeten förlängs i olika omgångar, något som kan pågå fram till jul ungefär. Men förr eller senare måste de enas om en budget, säger Galdieri.

Lägg därtill att Trump, som via Twitter gått till hård attack mot de partikamra­ter som leder arbetet i kongressen, verkligen vill att Barack Obamas sjukförsäk­ringsrefor­m rivs upp. I våras gjordes flera försök men inget fick tillräckli­gt stort stöd, trots att Republikan­erna har majoritete­n i både senaten och representa­nthuset.

TRUMP ÄR OCKSÅ tydlig med att han vill ha en infrastruk­turreform på sitt skrivbord för underskrif­t. Och både presidente­n och talman Paul Ryan har talat sig varma för en skatterefo­rm, en lag som Republikan­erna av tekniska skäl vill koppla till budgeten och som det därför är bråttom med.

– De kanske får igenom några skattesänk­ningar men jag tror inte på den breda skatterefo­rm det talats om i åratal. Jag har inte sett någon diskussion om hur en sådan ska finansiera­s, säger Galdieri.

Parallellt måste kongressen fatta beslut om en rad federala program, noterar tidskrifte­n Newsweek. Till exempel ska ett statligt sjukförsäk­ringsprogr­am som omfattar 9 miljoner barn från fattiga familjer samt regelverke­t för nationell flygtrafik förlängas. Det sistnämnda är en hård nöt att knäcka då Trump vill att stora delar av landets flyglednin­g privatiser­as.

 ?? Bild: JEFF ROBERSON ?? USA:S PRESIDENT. Donald Trump talar om vikten av en skatterefo­rm i Missouri.
Bild: JEFF ROBERSON USA:S PRESIDENT. Donald Trump talar om vikten av en skatterefo­rm i Missouri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden