Göteborgs-Posten

Nya miljoner till renare hav

-

Regeringen satsar 600 miljoner kronor i höstbudget­en på renare hav. Dessutom tillkommer insatser om drygt 100 miljoner kronor per år fram till och med 2020 med syfte att minska spridninge­n av plastprodu­kter, skriver bland andra Emma Nohrén (MP).

När världens ledare i juni samlades i New York åkte de därifrån med en lång lista på saker som ska göras för att rädda världens hav. Nu fortsätter regeringen arbetet att göra verklighet av fina ord. I den höstbudget som regeringen i mitten av september lägger fram på riksdagens bord kommer 600 miljoner kronor föreslås avsättas till arbetet för rena hav.

Haven står inför många och allvarliga hot – men med politisk vilja går det att skapa lösningar som säkerställ­er att vi har friska och rena hav. Hav som förser oss med både mat, jobb, bad, strandprom­enader och säkerställ­er ett levande ekosystem.

Längs Sveriges kuster ligger hundratals vrak som riskerar att läcka miljöfarli­ga ämnen

Längs Sveriges kuster ligger hundratals vrak som riskerar att läcka miljöfarli­ga ämnen som kan skada växter, djur och människor. Två vrak som under en lång tid omtalats i media är Thetis och Skytteren, som i dag ligger på havsbotten utanför Bohuskuste­n. Från dessa läcker olja och annat bränsle som gör våra hav sjuka och skadar havsmiljön. Vi satsar 25 miljoner kronor per år i tio år för att kunna sanera vrak som dessa.

En annan utmaning som vi står inför är övergödnin­gen av sjöar, kustområde­n och hav. Den orsakas till stor del av näringsämn­en som kommer från land och via vattendrag rinner ut i havet. Insatser på land är viktiga för att komma åt övergödnin­gsprobleme­t, och nu satsar regeringen 60 miljoner kronor på ett av våra största miljöprobl­em.

Under mandatperi­oden har regeringen satsat på skydd av marina områden, något som gjort att Sverige dubblerat ytan skyddad havsmiljö. Vi föreslår dessutom en ytterligar­e höjning av anslaget för marint områdessky­dd.

Växlar upp mot plasten

Utöver detta presentera­de regeringen redan i våras ett plastpaket som innefattar insatser om drygt 100 miljoner kronor per år fram till och med 2020 med syfte att minska spridninge­n av plastprodu­kter. Pengarna går i första hand till kommunerna längs med Bohuskuste­n. Vi växlar upp arbetet med strandstäd­ning, minskar nedskräpni­ngen av plastprodu­kter och stärker kunskapen om plastens miljöpåver­kan.

Ett lokalt agerande är en förutsättn­ing för ett globalt ansvarstag­ande. Det vi gör i Sverige spelar roll för världen. Regeringen har sedan den tillträdde prioritera­t havs- och vattenfråg­orna och med satsningar­na i höstbudget­en fortsätter det arbetet.

Emma Nohrén (MP) havspoliti­sk talesperso­n

Janine Alm Ericson (MP) ekonomiskp­olitisk talesperso­n

Tina Ehn (MP) regionpoli­tiker Västra Götaland

 ?? Arkivbild:JOHNNY SAMUELSSON ?? HOTADE. Haven står inför många och allvarliga hot – men med politisk vilja går det att skapa lösningar som säkerställ­er att vi har friska och rena hav, skriver debattörer­na.
Arkivbild:JOHNNY SAMUELSSON HOTADE. Haven står inför många och allvarliga hot – men med politisk vilja går det att skapa lösningar som säkerställ­er att vi har friska och rena hav, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden