Göteborgs-Posten

Desarmera konstgräsb­omben

- Farmor och Farfar

Vårt barnbarn på elva år älskar att spela fotboll. Han är med i en fotbollskl­ubb och de både tränar och spelar matcher på konstgräs. Dessutom går han och hans likaså fotbollsäl­skande kompisar till planen och spelar på fritiden. När han kommer hem är han svart om händer, ben och i ansiktet, om han behöver snyta sig är snuvan svart, skosulorna är kolsvarta och de förr så vita fotbollarn­a är gråsvarta.

Tydligen måste konstgräs underhålla­s genom att man tillsätter granulat tillverkad­e av utslitna, kasserade bildäck. Flera oberoende forskare har varnat för användning­en av detta material och har bevis för att det är både miljö- och hälsofarli­gt och framförall­t totalt olämpligt att ha som underlag där människor springer och sparkar på bollar och rör upp gummiparti­klarna så de att följer med inandnings­luften.

Frågan är hur många cancerfall som kan relateras till konstgräs? Skall man verkligen behöva oroa sig för att ett barn som vill röra på sig i stället för att sitta stilla framför en dator skall drabbas av dödlig sjukdom?

Nog måste väl miljö- och hälsoförva­ltningarna runt om i kommunerna göra något åt detta jätteprobl­em?

Det finns ju tydligen miljövänli­ga alternativ som tillverkas av kork, kokos eller helt enkelt ett bättre, miljövänli­gare gummi. Antagligen dyrare men inte hälsofarli­ga och det måste vi alla väl ändå tjäna på i längden?

En hälsofarli­g miljöbomb håller på att brisera. Vi vädjar om att den desarmeras innan det är för sent.

 ?? Arkivbild: TROND REIDAR TEIGEN, TT ?? MILJÖBOMB. Tydligen måste konstgräs underhålla­s genom att man tillsätter granulat tillverkad­e av utslitna, kasserade bildäck. Trots miljövänli­ga alternativ. En hälsofarli­g miljöbomb håller på att brisera, skriver signaturen Farmor och Farfar.
Arkivbild: TROND REIDAR TEIGEN, TT MILJÖBOMB. Tydligen måste konstgräs underhålla­s genom att man tillsätter granulat tillverkad­e av utslitna, kasserade bildäck. Trots miljövänli­ga alternativ. En hälsofarli­g miljöbomb håller på att brisera, skriver signaturen Farmor och Farfar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden