Göteborgs-Posten

Skjutning hade gängkoppli­ng

- TOBIAS KJELLBERG 031-62 40 00 tobias.kjellberg@gp.se

Under söndagen blev en man i 20-årsåldern skjuten av två personer och hans kamrater blev misshandla­de.

Alla vårdas fortfarand­e på sjukhus, den skjutne med allvarliga skador.

Enligt uppgifter till GP handlar det om gängrelate­rat våld.

Det var strax före klockan 21 som en man i 20-årsåldern blev skjuten i Tynnered. I går hade polisen ett möte i ärendet.

– Under morgonens möte har det inte framkommit nya uppgifter i ärendet. Polisen fortsätter med tekniska undersökni­ngar och dörrknackn­ingar i områdena, säger Hans Lippens, presstales­person vid polisen i region Väst. POLISEN FICK EN klarare bild av händelsefö­rloppet under nattens korta förhör. Uppgiftern­a är att den skjutne mannen och hans tre kamrater plötsligt ska ha blivit konfronter­ade av två okända personer.

– Vår bild är att det kommer fram minst två personer och skjuter den ena och misshandla­r de andra tre, säger Hans Lippens. Blev de andra slagna med pistolkolv­en?

– De blir slagna på kroppen och i ansiktet, men vilket tillhygge man använder lämnar vi oklart på grund av utrednings­läget.

Enligt Sahlgrensk­as presstjäns­t är den skjutne allvarligt skadad, medan de övriga tre har lindriga skador.

Därefter ska de två gärningsmä­nnen ha stuckit från platsen, exakt hur är oklart.

– Sedan lämnar man platsen på två mopeder eller crossmotor­cyklar eller en bil, det är lite otydligt. Men alla fordon figurerar i utredninge­n, säger Hans Lippens. NU HOPPAS polisen att det kommer fram fler uppgifter kring händelsen. Det finns många vittnen som befann sig på platsen vid skjutninge­n, berättar Hans Lippens.

Man hoppas också på fler upplysning­ar från de skadade.

– Sjukvården har gått före men under dagen hoppas vi på att de kommer ge oss mer, men sedan beror det på om de vill prata med oss över huvud taget.

Enligt polisuppgi­fter till GP har skjutninge­n och misshandel­n sin upprinnels­e i konflikter mellan olika gäng i Tynnered.

– Men de verkar inte utgöra den direkta kärnan av gängen, utan är i periferin på något sätt. Men eftersom vi inte pratat med dem vet vi inte varför det här har inträffat, säger Hans Lippens. EFTERSOM DET FANNS många vittnen på platsen finns det en god chans för att bra uppgifter på signalemen­t kan komma även därifrån, menar Hans Lippens. Och med hjälp av fotokonfro­ntation hoppas man i ett senare skede kunna komma ett steg närmre ett gripande.

– Det innebär att man samlar ett antal fotografie­r som vittnena får titta på oberoende av varandra, för att se om man känner igen någon av dessa personer. Men först behöver vi prata mer med vittnena, säger Hans Lippens.

Ett tumult utbröt och männen började skrika ilsket på varandra, berättar vittnet. Sedan hördes ett vapen avfyras.

GP HAR TALAT med ett av dem. – Det är fruktansvä­rt. Det är inte tryggt här längre, säger vittnet, som såg fyra män sitta vid skolgården med mopeder.

Vittnet berättar att det då kom ytterligar­e två mopeder – med två personer på varje fordon – som först körde förbi gruppen.

– Så gjorde de en u-sväng och körde rätt in i killarna vid skolan, säger vittnet. Ett tumult utbröt och männen började skrika ilsket på varandra, berättar vittnet. Så hörde vittnet ett vapen avfyras.

– Plötsligt hörde jag ett pang och ett skott avlossades.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden