Göteborgs-Posten

Storsatsni­ng på miljön 2018

- STEFAN BJARNEFORS 031-62 40 00 stefan.bjarnefors@gp.se

Ett renare hav, en säkrare Göta älv och fler pendlare på elcykel. Det är några av regeringen­s miljö- och klimatambi­tioner inför nästa år.

Under måndagen presentera­de regeringen de klimat- och miljösatsn­ingar som finns i budgeten för 2018. Totalt handlar det om en summa på fem miljarder kronor som ska fördelas ut över landet – mer än en fördubblin­g i jämförelse med budgeten 2014.

Den övergripan­de ambitionen är att minska utsläppen av växthusgas­er, ställa om till förnybar energi och att värna den biologiska mångfalden. Vidare vill regeringen vidta åtgärder för att skapa levande och hållbara städer. EXAKT HUR STOR andel av pengarna som når Västra Götaland är ännu inte klart. Men regionråd Birgitta Losman (MP) antar bland annat att en stor del av de 600 miljoner kronor som är öronmärkta för Sveriges sjöar, hav och kuster kommer att tillfalla västkusten.

– Vi har en rätt så lång kust och en stor näring. Vi räknar med en ansenlig del där. Nedskräpni­ng är ett jätteprobl­em i Göteborg och kranskommu­nerna, säger hon.

Hon säger sig vara väldigt nöjd med budgetförs­laget och ser flera delar i den som kommer att gynna regionens invånare. Bland annat nämner hon hur investerin­gsstödet för solceller kommer att öka från 20 till 30 procent. Vidare hyllar hon den 25-procentiga premie för elfordon som innebär att man maximalt kan få 10 000 kronor tillbaka om man köper en elcykel.

– Det är väldigt bra. Vi jobbar mycket för att cykeln ska bli ett vardagstra­nsportssla­g. Vi försöker få bort onödigt korta bilresor där cykel kan ersätta, säger hon. DET ENDA OMRÅDE som specifikt berör Västra Götaland i budgeten handlar om Göta älv. Inom budgetpost­en klimatanpa­ssning satsas 60 miljoner kronor för att förebygga jordskred längs älven.

Vidare presentera­de bland annat en reform vid namn Industrikl­ivet. Bakgrunden är att utsläppen från industrins förbrännin­g och process i dag utgör omkring en tredjedel av de samlade utsläppen i Sverige. Med 300 miljoner kronor i årligt stöd fram till 2040 vill regeringen minska dessa drastiskt.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? SATSAR PÅ MILJÖN. Regeringen satsar fem miljarder kronor på miljöoch klimatfråg­or nästa år. Här de MP-märkta statsråden Isabella Lövin och Per Bolund.
Bild: ERIK SIMANDER SATSAR PÅ MILJÖN. Regeringen satsar fem miljarder kronor på miljöoch klimatfråg­or nästa år. Här de MP-märkta statsråden Isabella Lövin och Per Bolund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden