Göteborgs-Posten

Chaufför åtalad för cyklists död

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

I fjol dog en cyklist sedan han blivit påkörd av en buss på Hisingen. Nu är busschauff­ören åtalad för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshe­t i trafik. Rättegånge­n har pågått i tre dagar och i nästa vecka kommer domen.

Olyckan skedde på Sörredsväg­en i Torslanda 22 augusti i fjol.

Åklagaren hävdar att chauffören körde för fort och dessutom mot rött ljus och att detta ledde till att cyklisten, en man i 60-årsåldern, omkom.

Föraren, som är i 55-årsåldern, uppger att trafiksign­alen visade gult ljus när han närmade sig korsningen mellan Torslandav­ägen och Sörredsväg­en.

– Varför skulle jag inte stanna om jag hade rött ljus, säger han i polisförhö­r.

Han berättar för polisen att han ville stanna men var rädd för att inte få stopp förrän han var mitt i korsningen. Då såg han cyklisten komma i full fart. ”JAG BROMSADE HÅRT och bussen började glida och jag hade ingen chans”, har mannen skrivit på en lapp som finns i förundersö­kningen.

Han skriver också: ”Jag ber om ursäkt tusen gånger och jag ber er om förlåtelse”. Mannen förnekar grov vårdslöshe­t i trafik samt grovt vållande till annans död.

Färdskriva­ren har visat att mannen körde i 90 kilometer i timmen, 13 sekunder senare var hastighete­n noll. ”Med andra ord skedde en kraftig inbromsnin­g här”, skriver en polis i ett PM.

Som bevisning finns också flera vittnesmål. En kvinna berättade att hon stod still med sin bil vid trafikljus­et innan korsningen och inväntade grön signal. Plötsligt kom en buss i hög fart på hennes vänstra sida och körde rakt igenom korsningen. Samtidigt såg kvinnan hur en cyklist korsade vägen. Hon insåg att de skulle kollidera. ÄVEN ETT ANNAT vittne insåg att bussen skulle köra in i cyklisten.

– ”Det här går inte, nu kommer det att smälla”, sa hon till polisen om sina tankar.

Cyklisten fördes till sjukhus efter påkörninge­n men hans liv gick inte att rädda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden