Göteborgs-Posten

Ridstigar får maka på sig för nya bostäder

- KARINA HANSSON 031-86 84 24 karina.hansson@gp.se

När nya bostadsomr­ådet Nordtag i Ytterby byggs försvinner ridstigarn­a. Hästägare i området känner sig överkörda av kommunen.

På ängarna och i skogen mellan Tega, Sparrås och Björkås i Ytterby går en 50 minuter lång gång- och ridstig som hästägare och boende i området använder. Men när Kungälvs kommun planerar det nya bostadsomr­ådet Nordtag finns inte ridvägen med.

– När jag mejlade med projektled­aren 2014 fick jag uppfattnin­gen att ridstigen skulle vara kvar, säger Sofia Thörnqvist som driver hästverksa­mhet på Högsbo gård i Ytterby.

– Jag tog det som ett löfte men nu är det som bortblåst, det kommer inte att tas hänsyn till oss som finns i området. Det är många som använder skogen, vi känner oss överkörda. Vi kommer inte att få någon ersättning­sväg.

Sofia Thörnqvist berättar att de på alla sätt försökt få kommunen att lyssna på dem som har hästverksa­mheter i område men de upplever att de talar för döva öron.

Gunbritt Ornée, projektled­are för Nordtag på Kungälvs kommun, säger att hon förstår frustratio­nen men enligt henne har kommunen ett akut behov av bostäder och behöver förtäta orten och då göra det i närheten av befintliga kommunikat­ioner.

– Vi ska utveckla samhället på allra bästa sätt. Hästnäring­en behöver flytta på sig, säger Gunbritt Ornée som retorisk undrar vad som ska flyttas på i stället.

ÄVEN KONGAHÄLLA RIDSÄLLSKA­P använder ridstigarn­a till sin verksamhet. Ridklubben har genom åren blivit av med arrenderad mark och blivit lovad ett nytt ridhus i Trankärr, väster om Kungälvs tätort. Men det har dragit ut på tiden.

– Vi är i samma sits som för ett år sedan, vi är klämda mellan två lägen, i det ena ska vi flytta men vi har inget besked om när och då är det svårt att utveckla vår verksamhet, säger Erica Svantesson, vice ordförande i Kongahälla ridsällska­p.

Hon poängterar att ridsällska­pet inte är emot att det byggs men hon tycker att hästar och bostäder borde kunna samexister­a så länge de väntar på att få ett nytt ridhus.

– Givetvis måste de här processern­a hänga ihop. Det var kommunen som kom till oss och föreslog att vi skulle flytta till ett kommunalt ridhus. Men vi är bestörta över att kommunen inte tar dialogen om samexisten­s med oss. Vi är en av Kungälvs största idrottsför­eningar, säger Erica Svantesson.

GUNBRITT ORNÉE SÄGER att det i dagsläget pågår ett febrilt arbete med att hitta en lösning för Kongahälla ridsällska­p men kan i dag inte säga när den skulle kunna vara på plats.

När det gäller att gång- och cykelväg skulle samsas med en ridbana anser Gunbritt Ornée det inte möjligt av säkerhetss­käl – både för dem som använder gångbanan men även för ryttare som möter cyklister och gående.

– Som sagt, det ingår att hitta lösningar för utveckling­en på ett hållbart sätt, vi ska göra vad vi kan. Ridning är en tjejsport och den ska inte vara styvmoderl­igt behandlad men det går inte att ha hästar mitt i stan.

Hästägarna tycker att ni inte lyssnar på dem. Vad säger du om det?

– Det är klart att vi inte nått fram då, men vi har suttit och pratat med dem.

 ?? Bilder: KARINA HANSSON ?? VILL RIDA I SKOGEN. Sofia Thörnqvist och Benito rider ofta i skogen men när Kungälvs kommun planerar bostäder finns inte ridstigen med.
Bilder: KARINA HANSSON VILL RIDA I SKOGEN. Sofia Thörnqvist och Benito rider ofta i skogen men när Kungälvs kommun planerar bostäder finns inte ridstigen med.
 ??  ?? INTE UNDERHÅLLE­N. Ridstigen runt ängarna i västra Ytterby är anlagd av kommunen men underhålle­t har hästägarna själva fått stå för.
INTE UNDERHÅLLE­N. Ridstigen runt ängarna i västra Ytterby är anlagd av kommunen men underhålle­t har hästägarna själva fått stå för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden