Göteborgs-Posten

Båtbottent­vätt klar till nästa år

- KARINA HANSSON 031-86 84 24 karina.hansson@gp.se

Tanken var att en båtbottent­vätt skulle ha varit på plats i Marstrand redan denna sommar. Nu har projektet fått förlängnin­g.

Våren 2016 ansökte Kungälvs kommun om LOVA-bidrag från länsstyrel­sen för att bygga en båtbottent­vätt i Marstrands hamn. Projektet beviljades 880 000 kronor, hälften av vad en tvätt beräknas kosta.

Härom veckan fick kommunen godkänt av samma myndighet om en förlängnin­g av projektet.

– Det var meningen att den skulle vara i gång i sommar, men av olika skäl, bland annat som att hitta en lämplig plats, har det dragit ut på tiden. Men nu har vi en lösning som kan fungera, säger TorBjörn Nilsson, miljöstrat­eg i Kungälvs kommun.

”Nu har vi en lösning som kan fungera” TORBJÖRN NILSSON Miljöstrat­eg i Kungälv

Om allt går som det ska kommer båtbottent­vätten att placeras i fiskhamnso­mrådet på Koön.

I DAG FINNS inga helt giftfria båtbottenf­ärger utan de flesta släpper ifrån sig kemikalier för att hålla havstulpan­er och andra organismer borta. Och påväxt leder till ökade bränslekos­tnader och arbete för båtägarna med att slipa och måla botten varje år.

– Med en båtbottent­vätt slipper båtägarna lägga pengar på dyr båtfärg och det minskar bränslekos­tnaderna och det här öppnar för att inte bottenmåla alls, säger TorBjörn Nilsson.

En båtbottent­vätt fungerar så att båten körs in i en låda som är vattentät. Där skrubbas slammet av från båtens botten. Slammet hamnar i botten av lådan och töms.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden