Göteborgs-Posten

Löner knäckfråga i Naftaförha­ndlingar

-

Mexikanska löner, betydligt lägre än i Kanada och USA, har blivit en knäckfråga i de pågående omförhandl­ingarna om det nordamerik­anska handelsavt­alet Nafta.

Kraven på att lyfta lönerna i Mexiko kommer i första hand från fackliga företrädar­e från grannlände­rna i norr.

– Om arbetsvill­kor inte är en del av handelsavt­alet borde det inte träffas något avtal, sade Jerry Dias, som leder Unifor, det största fackförbun­det i Kanadas privata sektor.

Kanada, Mexiko och USA inledde i förra veckan en andra förhandlin­gsrunda om Nafta-avtalet från 1994, som av USA:s president Donald Trump har kallats ”det värsta handelsavt­alet genom tiderna”. Motståndet mot lönehöjnin­gskraven från mexikansk sida kommer inte oväntat från arbetsgiva­rhåll.

– Mexiko kan inte blanda sig i arbetsmark­nadsfrågor i USA och Kanada. Vi begär samma sak, att de inte lägger sig i dessa frågor, säger Bosco de la Vega, chef för Mexikos lantbrukar­lobby.

Minimilöne­n i Mexiko ligger på 80 peso per dag, vilket motsvarar cirka 36 kronor. Och inom bilindustr­in ligger timlönen i snitt på cirka 48 kronor, vilket är lite drygt

”Mexiko kan inte blanda sig i arbetsmark­nadsfrågor i USA och Kanada. Vi begär samma sak, att de inte lägger sig i dessa frågor” BOSCO DE LA VEGA Chef, Mexikos lantbrukar­lobby

en femtedel av snittlönen för bilarbetar­e i USA.

– Detta är en viktig fråga, sade Kanadas chefsförha­ndlare Steve Verheul när frågan togs upp i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden