Göteborgs-Posten

Ödesdigra avgöranden för Trump

- Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

Dagen efter att USA:s försvarsmi­nister talat om möjlighete­r att utplåna Nordkorea, kom uppgifter om att landet förbereder ännu ett robottest. Nu väntar världen på om Donald Trump går från ord till handling.

Tonläget är högt i en konflikt som skrämmer. Ingen vet hur långt den nordkorean­ske diktatorn vågar provocera för att utveckla sina kärnvapen och robotar med förmåga att nå USA och därmed utgöra ett globalt hot.

Omvärlden fördömer och FN:s säkerhetsr­åd möttes i går. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade att Nordkorea ber om krig och att tålamodet tryter. Kina vill ha en fredlig lösning.

DET ÄR SJÄTTE kärnspräng­ningen i förakt mot resolution­er och sanktioner. Provet antas ha utförts i en tunnel i ett bergsmassi­v i samma område som de tidigare testerna under 2006, 2009, 2013 och i januari och september 2016. Enligt de mätningar som har gjorts av Totalförsv­arets forsknings­institut, Foi, uppskattas magnituden i söndags till omkring 6,5 gånger kraftigare än i september förra året.

Styrkan i laddningen låg på mellan 100 och 200 kiloton. Det är avsevärt högre än vid tidigares prov. Foi konstatera­r att landet tagit ytterligar­e steg i sin kärnvapenu­tveckling.

– Alla hot mot USA, och USA:s territorie­r inklusive Guam, och våra allierade kommer ett besvaras med massiv militär respons, varnade försvarsmi­nister James Mattis efter ett möte i nationella säkerhetsr­ådet med Donald Trump. Mattis tillade:

– Vi strävar inte efter att utplåna Nordkorea, men vi har många möjlighete­r att göra det.

Det är dock oklart vad hans oförutsägb­are chef tycker. Trump kommunicer­ar via Twitter med ett ordval som kan uppfattas som impulsivt och inte särskilt genomtänkt.

I en av sina tweets överväger Trump att stoppa all handel med länder som gör affärer med Nordkorea. Det kan tolkas som att det är direkt riktat till Kinas president Xi Jingping i besvikelse över att denne inte gjort mer för att stoppa Kim Jong-Un.

Trump hade Xi Jingping på besök i Florida tidigare i år, samtidigt som han oväntat beordrade en attack med kryssnings­robotar mot mål i Syrien och därmed väckte Rysslands vrede. Kina har stött FN:s resolution­er, men är fortfarand­e Nordkoreas överlägset viktigaste handelspar­tner.

En talesman för det kinesiska utrikesmin­isteriet sade i går att det är oacceptabe­lt att å ena sidan försöka lösa problemet på fredlig väg och å andra sidan ”få våra intressen riskerade och utsatta före sanktioner”.

KIna och Ryssland var två länder som beklagade det nordkorean­ska kärnvapent­estet i går. Kina meddelade att landet överlämnat en officiell protest till Pyongyang.

Rysslands president Vladimir Putin manade till återhållsa­mhet. En lösning kring kärnvapen och andra problem på Koreahalvö­n kan bara nås med politiska och diplomatis­ka medel, ansåg han enligt sin presstales­man.

Samtidigt hade Sydkorea simulerat anfall mot en testanlägg­ning i Nordkorea. Dessutom tillförs bland annat fyra enheter av det amerikansk­a och av Kina och Ryssland kritiserad­e robotförsv­arssysteme­t Thaad.

RISKEN ÄR ATT varje skarpt precisions­anfall utlöser ett omedelbart svar. Nordkorea har tusentals artillerip­jäser riktade mot den sydkoreans­ka huvudstade­n och kan vålla enorm skada. Med kärnvapen går följderna inte ens föreställa sig. Det ger ord om ”utplåning” en annan innebörd och är ett dilemma för Donald Trump. Han står inför ödesdigra val.

 ?? Bild: BEBETO MATTHEWS ?? STORMAKTER. USA:s FNambassad­ör Nikki Haley
(t h) överlägger med Rysslands Vasily Nebenzya och Kinas Liu Jieyi.
Bild: BEBETO MATTHEWS STORMAKTER. USA:s FNambassad­ör Nikki Haley (t h) överlägger med Rysslands Vasily Nebenzya och Kinas Liu Jieyi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden