Göteborgs-Posten

Enorm utveckling runt forskning om Alzheimer

- Henrik Zetterberg Professor i neurokemi

Vad fort sommaren gick! Jag som i juni lovade mig själv att njuta av varje solig dag. Det blev några stycken, men på något vis rusade de där sommardaga­rna förbi. Nu har luften ändrat karaktär och det blir mörkare för varje dag. Det är bra, intalar jag mig. Bredvid sängen har jag en halv meter hög stapel av böcker, som inte blev lästa. Men jag odlade i alla fall potatis på det vis som Björn på Instön har lärt mig: man lägger potatis på en bädd av sandig jord och täcker med tång. Utan nämnvärd ansträngni­ng och innan man vet ordet av har man den finaste färskpotat­isen, saltad och klar, som genom ett under!

Forskar man på Alzheimers sjukdom är man inte riktigt ledig i juli. Då äger det stora Alzheimerm­ötet rum någonstans i världen. I år träffades 5 700 Alzheimerf­orskare i Londonstad­sdelen Docklands. Området utgjorde tidigare kärnan av Londons ruffiga hamnkvarte­r, men känneteckn­as i dag av kontorsbeb­yggelse, betong och ett svårförstå­eligt transports­ystem. Londons taxichauff­örer insåg snabbt potentiale­n i det sistnämnda; många ägnade veckan åt att plocka upp förvirrade Alzheimerf­orskare, för att köra dem mellan möteslokal­er som låg på platser man aldrig någonsin skulle ha funnit utan deras hjälp. Jag höll på att försvinna flera gånger.

ÅRETS MÖTE KOM av forskarna att kallas för biomarkörm­ötet. En Alzheimer-biomarkör är något som är mätbart i blod eller ryggvätska eller genom hjärnavbil­dning och som återspegla­r de mikroskopi­ska förändring­ar man ser i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, nämligen klumpar av proteinet beta-amyloid utanför nervceller, nystan av proteinet tau inuti nervceller och nervcellsf­örlust. Biomarköre­rna kan användas för diagnostik, för att följa sjukdomsfö­rloppet eller för att utvärdera effekten av nya möjliga läkemedel. Utveckling­en i detta fält har varit enorm, vilket var tydligt på mötet.

INGA OMVÄLVANDE LÄKEMEDELS­GENOMBROTT rapportera­des, vilket var väntat men ändå en besvikelse. Hur som helst kommer de första läkemedels­prövningar­na på människor som bär på Alzheimero­rsakande genmutatio­ner (dessa leder till ovanliga ärftliga former av Alzheimers sjukdom, som slår mot minnet och andra hjärnfunkt­ioner redan i 30-50-årsåldern) att starta inom kort. Den läkemedels­kandidat, som kommer att testas först, är en hämmare av BACE1, ett enzym som är nödvändigt för att klumpbilda­nde beta-amyloid ska kunna bildas i hjärnan. Förhoppnin­gen är att BACE1-hämmare ska minska beta-amyloid-produktion­en och därmed minska risken för framtida Alzheimers sjukdom, ungefär på samma vis som kolesterol­sänkare kan minska risken för framtida hjärtinfar­kt.

ETT ANNAT TEMA var nya klasser av symptomlin­drande läkemedel, som skulle kunna bli komplement till de läkemedel vi har tillgång till idag (dessa påverkar inte den underligga­nde sjukdomspr­ocessen, men gör att nervceller­na kan kommunicer­a bättre med varandra, åtminstone under en tid, trots att de är påverkade av sjukdom). Efter år av forskning på behandling­ar som ska förebygga Alzheimers sjukdom, känns det skönt att veta att det även pågår forskning som skulle kunna hjälpa de människor som redan har symptom; dessa har på sistone utgjort en lite bortglömd patientgru­pp, åtminstone inom läkemedels­forskninge­n. Med lite tur skulle sådana läkemedel även kunna ge positiva effekter vid andra demensorsa­kande sjukdomar.

Hösten stampar om hörnet. Energin i den pulserande oron måste hanteras. Det är dags att fokusera på arbetet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden