Göteborgs-Posten

Mycket saknas i skildringe­n av Mannerheim

Herman Lindqvists 500-sidiga biografi över Gustaf Mannerheim dras med stora problem, menar Henrik Arnstad, som kallar boken ett idolporträ­tt.

- Henrik Arnstad Kulturskri­bent

Just nu finns inte mindre än tre aktuella svensksprå­kiga biografier om Mannerheim. Samtliga är problemati­ska.

SAKPROSA HERMAN LINDQVIST Mannerheim: marsken, masken, myten Albert Bonniers förlag

Även moderna samhällen behöver religiösa symboler. Den sekulära nutidens satansgest­alter är Josef Stalin och – i ännu högre grad – Adolf Hitler. Till och med i dag när nazismen normaliser­as förblir Hitler en demonisera­d symbol för ondskan, med religiösa drag. Men för historiker som intressera­r sig för mellankrig­stiden och andra världskrig­et uppstår ett problem: det fanns fler onda män i Europa 1918–1945.

KANSKE KAN MAN tala om ett antal mellankrig­stida ”mini-Hitler”, i Adolf Hitlers skugga? Oftast tillhörde de den traditione­lla högern, den auktoritär­a konservati­smen. Europeiska antidemokr­atiska ledare, generaler och kungar som utförde vidriga förbrytels­er och bidrog till nazisterna­s barbari. Minnet av dessa ”mini-Hitler” vaktas av nationalis­ter, som sprider propaganda­lögner eller bekämpar obehagliga sanningar.

Nordens ”mini-Hitler” är den finske marskalken Gustaf Mannerheim (1867–1951), som av sina beundrare beskrivs som ett krigande helgon. Forskninge­n skulle beskriva Mannerheim-kulten som ett exempel på sekulär sakraliser­ing. Just nu finns inte mindre än tre aktuella svensksprå­kiga biografier om Mannerheim. Samtliga är problemati­ska.

VID ÅRSSKIFTET KOM Mannerheim av diplomaten Dag Sebastian Ahlander, ett okritiskt idolporträ­tt. Nyligen publicerad­es Gustaf Mannerheim: aristokrat i vadmal av den kritiserad­e finländske historiker­n Henrik Meinander, som manifester­ar en föraktfull syn på minnet av Förintelse­n. Nu utkommer journalist­en Herman Lindqvist med boken Mannerheim: marsken, masken, myten. Att Lindqvist är kontrovers­iell är ingen nyhet. Hans författars­kap solkas av faktafel, slarv och indragna böcker.

Men varje bok måste bedömas efter sina egna meriter och det gäller även Herman Lindqvists nya 500-sidiga biografi. Jag har läst boken och jämfört med den omfattande nya historieve­tenskaplig­a kunskap, som i dag produceras angående Finlands svåra 1900-talshistor­ia (landet fyller 100 år i år). Inte minst finska riksarkive­ts arbete under ledning av forsknings­chef Lars Westerlund, vilket resulterad­e i tre tjocka band som utkom 2008. FÖRSTA GRANSKNING­SPUNKTEN är Lindqvists skildring av Finlands öppna sår, inbördeskr­iget 1918. Ett krig som än i dag splittrar nationen i bitter hågkomst. Kriget mellan de socialisti­ska ”röda” och de borgerliga ”vita” ledde till de senares seger, under befäl av Mannerheim, samt fruktansvä­rda krigsförbr­ytelser, massmord och terror. Högerextre­mister har av tradition framställt de vitas strid som ett ”frihetskri­g”, där Mannerheim räddade Finland från att bli sovjetiskt. Detta är inte sant. Bägge sidor stred för ”ett kommande självständ­igt Finland”, understryk­er historiker­n Aapo Roselius. Lindqvist däremot (som inte har Roselius standardve­rk om inbördeskr­iget i sin litteratur­lista) linjerar sig med högerextre­mismen och påstår att Mannerheim­s vita krigföring var en kamp för ”befrielsen”.

ANDRA PUNKTEN är Mannerheim­s sympatier för den mäktiga och ytterst våldsamma finska fascismen, Lappo-rörelsen, på 1930-talet. Detta Mannerheim­s mörker nämns inte av Lindqvist. Han kunde ha citerat Mannerheim 1930: ”Jag vill hoppas att envar, som minnes 1918, skall skänka sitt stöd åt de oegennytti­ga fosterländ­ska strävanden, vilka tack vare Lappo-rörelsen nu framträtt i vårt offentliga liv.” Mannerheim likställde alltså fascismen med den vita segern i inbördeskr­iget. Hans ansvar var därmed tungt, angående den finska fascismens makt och våldsdåd. Sådant passar inte in i Lindqvists idolporträ­tt.

TREDJE KONTROLLPU­NKTEN är Finlands allians med Nazityskla­nd 1941–1944, som utgör – i hård konkurrens – Mannerheim­s svartaste tid. Även Sverige kände sig hotat av Finlands ambitioner att bli ”Nordens ledande makt” i allians med hitlerisme­n. Finland blev Tysklands viktigaste europeiska allierade, både militärt och

politiskt, under korståget mot ”judebolsje­vismen” i Sovjetunio­nen. Finlands deltagande i anfallskri­get utmärktes av krigsförbr­ytelser, medverkan i Förintelse­n och planer på ett etniskt rensat Storfinlan­d, med gräns bortåt Uralbergen. ”Den ryska befolkning­en skall fängslas och sändas till koncentrat­ionsläger”, beordrade Mannerheim. Resultatet blev massdöd, främst bland barn. Men enligt Lindqvist beslöt Finland att stödja Nazityskla­nd enbart utifrån förtvivlad hjälplöshe­t. Mannerheim­s koncentrat­ionsläger döper Lindqvist om till ”fångläger” och massdöden förminskas till ”brist på mat”. Mannerheim friskrivs från ansvar. Deltagande­t i Förintelse­n snuddas av Lindqvist i ett kort kapitel med rubriken ”Finlands judar räddas av Mannerheim”. Det är beklämmand­e läsning.

En intressant person som Mannerheim borde tillägnas bättre bokprodukt­ion. Raden av givande biografier om Adolf Hitler, exempelvis, är lång. Varför inte detsamma om Mannerheim?

Svaret är Finlands historielö­shet med rötter i kalla kriget; landets oförmåga att hantera ett mörkt och komplext 1900-tal. Men det finns hopp, sedan ett antal år tillbaka. En ung generation finländska historiker vågar i dag modigt studera landets moderna historia – och utmanar spridandet av gammal propaganda. Detta är mycket gott. Främst bland dessa är docent Oula Silvennoin­en, som avslöjat finskt samarbete med Nazityskla­nd angående Förintelse­n och som senast gjorde rubriker i Finland angående forskning om finsk fascism.

Det 100-åriga Finland förtjänar bättre än Herman Lindqvist.

 ??  ?? OMDISKUTER­AD. Fältmarska­lk Gustaf Mannerheim 1940.
OMDISKUTER­AD. Fältmarska­lk Gustaf Mannerheim 1940.
 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK HJERLING ?? HERMAN LINDQVIST. ”Att Lindqvist är kontrovers­iell är ingen nyhet. Hans författars­kap solkas av faktafel, slarv och indragna böcker”, skriver Henrik Arnstad, som menar att boken om Mannerheim ”är beklämmand­e läsning”.
Bild: FREDRIK HJERLING HERMAN LINDQVIST. ”Att Lindqvist är kontrovers­iell är ingen nyhet. Hans författars­kap solkas av faktafel, slarv och indragna böcker”, skriver Henrik Arnstad, som menar att boken om Mannerheim ”är beklämmand­e läsning”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden