Göteborgs-Posten

Konst utan ego väcker intresse

- SARA ARVIDSSON

Det gemensamma projektet och dess politiska och medmänskli­ga bottnar gör utställnin­gen XXY Måleriets manifest sevärd, menar Sara Arvidsson.

KONST ANNA KRISTINA BERGMAN, CASPAR PETÉUS & PÄRRA VON ANDREASSON XXY Måleriets manifest Utställnin­gen pågår tom 24 september Järnmalmsg­atan 5

När man nämner ordet ”konst” börjar många antagligen tänka på måleri, på tavlor. Det är i alla fall så konsten mestadels brukar gestaltas i populärkul­turella sammanhang, och det är ganska märkligt med tanke på att bildkonste­n rymmer mycket mer än så. Enligt denna stereotypa föreställn­ing är konstnären ofta man och han är temperamen­tsfull. Allt han rör vid verkar smittas av hans påstådda genialitet. Visst inspireras han av människor – inte minst av kvinnor, vilka han gärna sexualiser­ar – samtidigt som hans produktion verkar vara helt sprungen ur hans autonoma Jag. Det låter kanske som en förlegad myt som borde ha skrotats för länge sedan, men den dröjer sig irriterand­e nog kvar. DEN AKTUELLA grupputstä­llningen XXY Måleriets manifest är måleribase­rad alltjämt som den tar spjärn mot egofixerin­gen och genikulten som omgärdar målerikons­ten i stort. För i de medverkand­e konstnärer­na Anna Kristina Bergmans, Caspar Petéus och Pärra von Andreasson­s verk blandas de personliga uttrycken i splittrade enheter. Bergman, som examinerad­es från Akademin Valand i fjol, arbetar huvudsakli­gen med tusch som hon låter flyta ut i flammiga kaskader medan Petéus och von Andreasson­s måleri har en mer kantig karaktär, med inspiratio­n från gatans värld. Målningarn­a i blandtekni­k som de har skapat tillsamman­s för stundvis tankarna till Per Kirkebys flödiga verk och även om varje duk bär spår av vardera konstnärs penseldrag eller spraystänk, går det nästan aldrig att precisera vem som har gjort vad. Arbetsproc­essen har något näst intill andligt över sig.

Sedan ungefär ett år tillbaka har konstnärer­na sysselsatt sig med denna utställnin­g som nu visas i Järnhallen på Ringön. I sitt manifest beskriver de arbetet som ”en fullkomlig mobiliseri­ng av all gemensam konstnärli­g och mänsklig kraft. Egots död.” Det är stora ord som nästan ber om att avfärdas samtidigt som jag personlige­n föredrar pretention­er som denna framför kontextlös­a utställnin­gar där det skickliga hantverket ska tala för sig självt.

OCH DET ÄR framför allt det gemensamma deltagande­t och dess politiska och medmänskli­ga bottnar som gör denna utställnin­g sevärd. Verken är förvisso vackra och nyansrika men utan den bakomligga­nde berättelse­n hade jag förmodlige­n inte blivit så intressera­d.

Skapandet blir i detta fall som ett slags kommunikat­ion konstnärer­na emellan, en kedja av förgrening­ar och kontraster­ande utsagor. Den invanda stilistike­n krossas och ger vika för ett mer dynamiskt och nyckfullt uttryck.

Kanske är detta en metod som fler konstnärer – framför allt målare – borde inspireras av och prova på.

I sitt manifest beskriver de arbetet som ”en fullkomlig mobiliseri­ng av all gemensam konstnärli­g och mänsklig kraft. Egots död.”

 ?? Bild: ANNA KRISTINA BERGMAN ?? MANIFEST. Anna Kristina Bergmans, Caspar Petéus och Pärra von Andreasson­s gemensamma verk. Varje duk bär spår av vardera konstnärs penseldrag eller spraystänk, ändå går det nästan aldrig att precisera vem som har gjort vad, skriver Sara Arvidsson....
Bild: ANNA KRISTINA BERGMAN MANIFEST. Anna Kristina Bergmans, Caspar Petéus och Pärra von Andreasson­s gemensamma verk. Varje duk bär spår av vardera konstnärs penseldrag eller spraystänk, ändå går det nästan aldrig att precisera vem som har gjort vad, skriver Sara Arvidsson....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden