Göteborgs-Posten

Familjen fick Fahlgren att flytta till Hammarby

- DANIEL KIHLSTRÖM

När familjeliv­et väntade ville Patrik Fahlgren flytta hem från Tyskland.

Valet föll på Hammarby för den landslagsm­eriterade mittnian. – Jag har alltid gillat Hammarby på avstånd, säger han.

I våras kom beskedet att handbollss­tjärnan Patrik Fahlgren, 32, vänder hemåt efter åtta säsonger i Bundesliga­klubbarna Flensburg och Melsungen. Valet föll dock inte på moderklubb­en Sävehof, som han tog två SM-guld med 2004 och 2005, utan på Hammarby.

– Det var av familjeskä­l. Jag blev pappa i slutet av juli (tillsamman­s med tv-profilen Jessica Almenäs), säger Patrik Fahlgren under Handbollsl­igans upptaktstr­äff i Malmö.

En klubb i Stockholms­regionen var prioritera­t och omgående kändes det rätt med just Hammarby.

– Jag fick en skön känsla direkt av klubben och jag har alltid gillat Hammarby på avstånd, på något sätt. Jag tycker att det känns som att folk är genuint intressera­de, säger Fahlgren, som har gjort 53 landskampe­r och spelat två VM och ett EM för Sverige. PÅ NIO METER har Hammarby även värvat landslagsm­eriterade Rickard Lönn (14 A-landskampe­r) På minuskonto­t finns exempelvis den målfarlige mittsexan Alexander Morsten och mångårige lagkaptene­n Jonatan Wenell.

Klubben har missat två raka SMslutspel och i fjol var Stockholms­laget minst målfarligt i hela Handbollsl­igan.

– Jag ska försöka vara med och påverka anfallsspe­let. Komma med tips, idéer och perspektiv från en annan handbollsk­ultur som jag har varit i länge, säger det forna Tysklandsp­roffset.

Har du snackat med några andra

hemvändare om hur det är att spela i Handbollsl­igan igen?

– Ja, det har jag gjort. Jag tror att det kommer att bli ganska tufft för egen del. Det är en annan typ av handboll än den som spelas i Tyskland. Det är en omställnin­g och det tror jag att man måste vara ganska ödmjuk inför, inte tro att det kommer att gå av sig själv för att man har spelat några år utomlands. FÖRUTOM SINA TVÅ SM-guld med Sävehof har Fahlgren även förlorat två finaler med Partillekl­ubben – mot Hammarby. Det var under den perioden som Stockholms­klubben tog tre raka SM-guld (2006–2008).

Kan nyförvärve­t höja Hammarby till nygamla höjder?

– Jag vet inte om vi ska jämföra oss med den upplagan, men vi vill absolut titta uppåt. Klättra några pinnhål i tabellen, säger han.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? VILL UPPÅT.
Patrik Fahlgren flyttade hem till Sverige efter åtta åt i Tyskland. Han valde spel för Hammarby som han - och tränaren Kalle Matsson - hoppas kunna lyfta under den kommande säsongen.
Bild: PETTER ARVIDSON VILL UPPÅT. Patrik Fahlgren flyttade hem till Sverige efter åtta åt i Tyskland. Han valde spel för Hammarby som han - och tränaren Kalle Matsson - hoppas kunna lyfta under den kommande säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden