Göteborgs-Posten

Oro för matchfixni­ng inom handbollen

- DANIEL KIHLSTRÖM

Det finns en oro för att matchfixni­ng även når svensk handboll. Generellt sett är handbollen nästan lika utsatt som fotbollen, uppger Riksidrott­sförbundet (RF).

– Vi försöker vara ett steg före, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandbo­ll.

Det finns inga indikation­er på läggmatche­r inom svensk handboll, uppger Peter Gentzel. Tillsamman­s med huvudspons­orn Svenska Spel och Riksidrott­sförbundet arbetar dock handbollen med att informera spelare och ledare om riskerna. – VI ÄR medvetna om att vi är spelobjekt på många nivåer och det finns väldigt många olika typer av spel som kan läggas på handboll, säger Peter Gentzel.

Enligt Johan Claesson, RF:s samordnare mot matchfixni­ng, finns det möjlighet till spel på Handbollsl­igan hos närmare 230 spelbolag världen över.

– Spelet på handboll ökar framför allt i Asien och det är svårt att övervaka, säger Johan Claesson under Handbollsl­igans upptaktstr­äff i Malmö.

Spelare i elitlagen, både på herroch damnivå, ska genomgå en självstudi­ekurs om matchfixni­ng och under kommande säsong ska RF:s samordnare träffa ledare och spelare i Handbollsl­igans klubbar. HANDBOLLEN­S STÖRSTA SKANDAL är fallet med den franska storstjärn­an Nikola Karabatic.

Den flerfaldig­e världsmäst­aren dömdes till dryga böter för en läggmatch 2012 tillsamman­s med andra spelare i hans dåvarande klubb Montpellie­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden