Göteborgs-Posten

Sovsalar kan lösa nyanländas boende

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Personer med uppehållst­illstånd kan placeras i sovsalar i Kungsbacka. Det kan bli konsekvens­en nu när Migrations­verket beslutat att återgå till två månaders tidsfrist för en kommun att ordna boende till nyanlända.

När Migrations­verket nu skärper reglerna har Kungsbacka, som i år ska hitta boende till 319 personer som anvisats till kommunen, börjat titta på alternativ­a boendelösn­ingar, som exempelvis sovsalar.

– När Bosättning­slagen kom 2016 gick vi från ett mottagande på 30 till 300 på ett år. Vi säger inte att vi inte vill ta emot men vi vill erbjuda värdiga boenden och det är inte sovsalar, säger Karin Martinsson, integratio­nschef på Kungsbacka kommun. HÄROM VECKAN SKICKADE kommunstyr­elsen ett brev till Migrations­verket där den vädjar om att verket inte ska skriva ut nyanlända innan det finns ett ordnat boende.

– Vi har tillskrivi­t Migrations­verket och pratat med länsstyrel­sen med förhoppnin­g om att de lyssnar. Nu tvingar de på oss anvisade trots att vi inte har några ordnade bostäder, säger Hans Forsberg (M), kommunstyr­elsens ordförande i Kungsbacka.

I brevet till Migrations­verket skriver Kungsbacka­s politiska ledning att de har en hög ambition att skapa en god integratio­n men att den har svårt att klara av att ta emot nyanlända på ett bra och tryggt sätt samt erbjuda värdiga boenden. Brevet ska ses som ett nödrop för att få Migrations­verket att lyssna, säger Hans Forsberg.

– Vi kan inte ordna fram bostäder i den här takten, vi behöver mer tid. Vi har en bostadsbri­st som heter duga, men vi bygger som aldrig förr. KOMMUNEN HAR BYGGT moduler med 50 lägenheter i Åsa och 25 lägenheter i Anneberg där fler är på gång men det räcker inte utan kommunen bedömer att de kommer att sakna mellan 100 och 150 boendeplat­ser vid årets slut.

– Migrations­verket ligger på och hotar med att köra hit dem utan att vi har ett ordnat boende, då återstår sovsalar. Vi vill ha en dialog med Migrations­verket.

Migrations­verket uppger att regeringen i vintras fördubblad­e tidsfriste­n under en period men att de sedan i våras återgått till två månader.

– När en kommun inte klarar sina åtaganden så är det den enskilde som drabbas och lagen ger inget utrymme för undantag, skriver Fredrik Söderberg Bruce, presskommu­nikatör på Migrations­verket i ett mejl till GP.

När det gäller att kommunen ska kunna ordna fram ett boende inom tidsfriste­n och om Migrations­verket har något ansvar för att personerna som anvisas hamnar i ett ordnat boende svarar Migrations­verket att de anvisar personer enligt lagen och att ansvaret för att ordna boende ligger på kommunerna.

– Vi har inga synpunkter på hur kommunerna löser det ansvaret. Syftet med lagen är att alla landets kommuner ska ta ett gemensamt ansvar för att ta emot personer med uppehållst­illstånd. Om en kommun inte tar sitt ansvar är det en annan kommun som fortsatt får behålla ansvaret. Regeringen har tillsamman­s med oss och länsstyrel­serna varit tydlig med vad som gäller för varje kommun. Det har vi varit med tanke på att kommunerna ska ha tid att planera för mottagande­t. Tyvärr är det den enskilda individen som kommer i kläm om en kommun inte tar emot personen.

Kungsbacka kommun vill ha en dialog med er, kommer ni att öppna för en dialog om mottagande­t?

– Migrations­verket har en löpande dialog med kommunerna och vi kommer att fortsätta ha dialog och träffa Kungsbacka kommun. Men vi har varit och kommer att fortsätta vara tydliga med att vi följer lagen. ENLIGT KARIN MARTINSSON är placering i sovsalar inget tomt hot utan ett sätt för kommunen att försöka lösa sitt uppdrag. Det kan handla om att hitta olika lokaler där det i dag inte förekommer någon verksamhet men även lokaler som öppna förskolor, idrottshal­lar, fritidslok­aler eller bygdegårda­r.

 ?? Bild: KARINA HANSSON ?? BOSTADSBRI­ST. På Alléskolan i centrala Kungsbacka bor familjer med uppehållst­illstånd i ett så kallat genomgångs­boende. På bild: Karin Martinsson.
Bild: KARINA HANSSON BOSTADSBRI­ST. På Alléskolan i centrala Kungsbacka bor familjer med uppehållst­illstånd i ett så kallat genomgångs­boende. På bild: Karin Martinsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden