Göteborgs-Posten

Vapenlagar kommer åter i fokus

- Britt-Marie Mattsson

Den värsta masskjutni­ngen i USA:s historia chockar nationen. Donald Trump manar till enighet och samling. Och frågan om tillgång till vapen kommer för en tid åter att dominera debatten.

En varm förväntans­full kväll i Las Vegas, tusentals människor samlade på The Strip för countryfes­tivalen. Allt förändrat på några sekunder när smattret från ett automatvap­en tog över. Människor föll över varandra, minst 58 dödades och över 515 skadades.

Med beskedet att den ensamme skytten, 64 -årige Stephen Paddock, hittats död i sitt hotellrum på 32:a våningen infann sig lättnaden över att massakern inte var en organisera­d terroratta­ck. Men Paddocks ännu till synes fläckfria bakgrund gör inte obehaget mindre. En ensam förövare – som i tysthet planerar en massaker – innebär att det är svårt att avvärja dådet. Men möjlighete­n hade funnits om vapenlagar­na stramats upp betydligt. NEVADA TILLHÖR DE delstater där det är enkelt att köpa vapen lagligt och även att olagligt komma över avancerade automatvap­en. Hur Paddock lyckats få upp ett tiotal omfångsrik­a vapen till sitt hotellrum är dessutom en fråga som kräver ett svar. Paddock checkade in på hotellet flera dagar i förväg och ingen tycks ha reagerat på att han vid många tillfällen tog in skrymmande bagage. Paddock hade noga placerat ut vapnen i rummet varifrån han sköt mot konsertbes­ökarna.

Motivet är oklart och polisen utesluter ingenting i det tidiga utrednings­stadiet.Trump nämnde särskilt att våldet riktades mot en countryfes­tival vilket kan vara en ledtråd.

Donald Trump gjorde ett föredömlig­t och av en president förväntat uttalande när vidden av skottlossn­ingen stod klar. Han kallade handlingen för ett utslag av ondska och höll sig noga till de inslag som presidentu­ttalanden brukar innehålla. Han svarade inte på några frågor. MEN SNART KOMMER Trump inte att kunna ducka för alla frågor som rör vapenlagar­na i USA. De kommer efter varje skottdrama men hittills har ingenting lett till att den liberala synen på den enskildes rätt att bära vapen förändrats. Inte ens massdödand­et av barn i Sandy Hook 2012 fick lagstiftar­na att komma överens om kraftfulla inskränkni­ngar av vapeninneh­av.

Den dåvarande presidente­n Barack Obamas känsloladd­ade vädjanden möttes av i huvudsak döva öron.

Skälet är lika enkelt som tragiskt. Den extremt välorganis­erade och välfinansi­erade vapenlobby­n National Rifle Associatio­n, NRA, förföljer effektivt alla politiker – både republikan­er och demokrater – som förespråka­r inskränkni­ngar även om det inte påverkar den konstituti­onella rätten att bära vapen. NRA gynnar ekonomiskt de politiker som står på organisati­onens sida. Få vågar utmana NRA trots att majoritete­n av invånarna i USA vill ha betydande inskränkni­ngar i den enskildes rätt att beväpna sig. DONALD TRUMP ÄR inte intressera­d av att få upp vapenfråga­n till debatt ännu en gång. Och han slipper troligen att hantera den någon längre tid. När den första chocken lagt sig efter ännu en masskjutni­ng brukar allt gå vidare i samma fotspår som tidigare. Att massakern i Las Vegas är den värsta i USA:s historia lär inte ändra på den ordningen.

 ?? Bild: CAROLYN KASTER ?? NEDTONAD. President Trump gjorde ett föredömlig­t uttalande.
Bild: CAROLYN KASTER NEDTONAD. President Trump gjorde ett föredömlig­t uttalande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden