Göteborgs-Posten

”Sök hjälp, man får hjälp”

När Ulla-Maj Slobergs man Carlo fick Alzheimers föll hela deras liv isär. Trots att det gått fyra år, lever hon fortfarand­e med sorgen och skuldkänsl­orna över att ha lämnat honom ifrån sig.

- FANNY WIJK fanny.wijk@gp.se 031-62 44 14

Sedan fyra år tillbaka lever Ulla-Maj Slobergs man Carlos på ett äldreboend­e. Flera år innan dess hade han fått alzheimers. Hon har hälsat på honom nästan varje dag, men lever med skuldkänsl­orna. ”Det är tufft, för varje gång jag ska lämna honom för att gå hem så blir han förtvivlad”, säger Ulla-Maj. Men hon är också tacksam för all hjälp. ”Det enda jag kan säga till andra i liknande situatione­r är sök hjälp, man får hjälp”.

Det är på dagen fyra år sedan samtalet kom. Ulla-Maj Slobergs man Carlo hade sedan länge diagnostis­erats med Alzheimers och nu hade han fått en permanent plats på ett äldreboend­e nära deras lägenhet i Västra Frölunda. Flyttdagen var bara fem dagar bort.

– Det var alldeles för snabbt, det var fruktansvä­rt. Jag fick en fysisk chock som jag lever kvar i än i dag. Jag var inte alls beredd på att lämna honom ifrån mig, säger Ulla-Maj Sloberg.

Samtidigt förstod hon att hon inte hade något val. Hon var själv dålig, hade blivit djupt deprimerad, förlorat matlusten, tappat 15 kilo och var sömndeprav­erad. De hade försökt med avlastning hemma och växelboend­e, men det hade inte fungerat. Hennes barn hade bestämt sig, det behövde hända något. – MEN JAG LEVER med skuldkänsl­orna varje dag. Jag har varit på boendet i stort sett dagligen sedan han flyttade. Men det är tufft, för varje gång jag ska lämna honom för att gå hem så blir han förtvivlad av ångest, säger Ulla-Maj Sloberg.

Hon beskriver det som att sjukdomen smög sig på dem. Långsamt började hon märka att något inte stämde. I dag kan hon säga att han varit klart sjuk i tio år, men att de första tecknen på förvirring och personligh­etsförändr­ingar kom redan för femton år sedan.

– Det är en så sorglig historia, för den är så långdragen för Carlos del. Han har fått lida så fruktansvä­rt, så länge. Han ville inte flytta från vår lägenhet, och den hemlängtan har han kvar och den påminns han om varje gång jag är där, säger hon.

I dag har Carlo Sloberg förlorat SAMTIDIGT KAN HON inte sluta gå dit. Hon vet att han har det bra på hemmet, som hon ser från sitt vardagsrum­sfönster. Och hon vet att han inte ens minns om hon varit där.

– Jag vet aldrig om jag gör rätt eller fel. Ska jag gå dit och ge honom ett par timmarna av glädje, när han känner en så stor förtvivlan när jag går? Han blir så glad när jag kommer, men samtidigt tar det inte lång stund innan han börjar attackera mig och fråga när jag ska ta med honom hem, säger hon.

Processen har varit lång och är fortfarand­e pågående. Det viktigaste för Ulla-Maj har varit stödet hon fått från sina barn, barnbarn och vänner. Men hon är också tacksam för den hjälp hon fått från samhället.

– Jag har väldigt mycket glädje i mitt liv också, man får inte glömma det. Och jag är oändligt tacksam för att hjälp jag fått, särskilt från Anhörigcen­trum. Det enda jag kan säga till andra i liknande situatione­r är att sök hjälp. Man får hjälp. Och det är ovärderlig­t.

 ?? Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD ?? MINNENA FINNS KVAR. 1,3 miljoner svenskar vårdar eller stöttar en sjuk anhörig. I dag är det nationella anhörigdag­en.
Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD MINNENA FINNS KVAR. 1,3 miljoner svenskar vårdar eller stöttar en sjuk anhörig. I dag är det nationella anhörigdag­en.
 ?? Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD ?? ANHÖRIGAS SJUKDOM. Ulla-Maj Sloberg har skrivit i hela sitt liv och sedan mannen Carlo blev sjuk har det varit ett sätt att bearbeta sorgen.
”De brukar säga att detta är de anhörigas sjukdom, och det stämmer. Min man är sjuk, men jag har också varit...
Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD ANHÖRIGAS SJUKDOM. Ulla-Maj Sloberg har skrivit i hela sitt liv och sedan mannen Carlo blev sjuk har det varit ett sätt att bearbeta sorgen. ”De brukar säga att detta är de anhörigas sjukdom, och det stämmer. Min man är sjuk, men jag har också varit...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden