Göteborgs-Posten

De kan drabbas av Västlänken

I över 100 år har det stora tegelhuset stått stadigt vid Korsvägen. Nu oroar sig de boende för att det ska ta skada när de blir närmaste granne till Västlänksb­ygget.

-

– Vi är väldigt bekymrade, oroliga och olyckliga, säger boende i ett sexvånings­hus vid Korsvägen. De är rädda för att de över tusen träpålar huset vilar på ska förstöras vid bygget och hävdar att Trafikverk­et inte lyssnar på dem.

Nästa år väntas bygget av Västlänken dra igång på allvar. Något som under många år kommer att innebära stora förändring­ar i stadsbilde­n. Men för vissa kommer byggarbete­na att komma närmre inpå än för andra.

I hörnet där Södra vägen och Skånegatan möter Korsvägen har ett sex våningar högt tegelhus tronat sedan 1912. Nu oroar sig de boende för vad som kommer att hända när ett stort byggschakt snart kommer att öppna upp sig alldeles intill dem.

– Vi är väldigt bekymrade, oroliga, olyckliga och tycker att agerandet från Trafikverk­et inte är acceptabel­t – för att uttrycka det milt, säger Dag Strömqvist som bor på femte våningen. DET STORA OROSMOLNET är att de över tusen träpålar som fastighete­n vilar på riskerar att ruttna om grundvattn­et skulle sjunka undan vid byggnation­en. Enligt dåtidens byggteknik slogs de nämligen inte ner hela vägen till berget utan är beroende av friktionen i leran – något som betyder att det är av stor vikt att de hela tiden ligger under grundvatte­nnivån.

Vad är det värsta som kan hända menar ni?

– Det är att de bärande konstrukti­onerna spricker. Det kommer att ge jättelika sättningar i alla lägenheter. Då måste man reparera – och

 ??  ?? OROADE. Dag Strömqvist och Jonas Angervall bor båda i fastighete­n Heden 31:7 vid Korsvägen. De oroar sig över hur Västlänksb­ygget ska påverka det anrika huset – de är även kritiska till hur Trafikverk­et hanterat deras synpunkter.
OROADE. Dag Strömqvist och Jonas Angervall bor båda i fastighete­n Heden 31:7 vid Korsvägen. De oroar sig över hur Västlänksb­ygget ska påverka det anrika huset – de är även kritiska till hur Trafikverk­et hanterat deras synpunkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden